В новините
 
15.07.2006 08:14   Новината е видяна 3331 пъти
Три дни седим на сянка и не пипваме нищо!
15, 16 и 17 юли са известни като "горещниците". Те се смятат за най-горещите дни през годината. Наричат се още Чурлига, Пърлига и Огнена Марина, като най-опасен от трите дни се смята третият горещник, посветен на св. Марина.
На тези дни се организират празници в чест на огъня и за предпазване от него и се почитат светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа - не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие. Смята се, че нарушаването на тези забрани довежда до пожари и изгаряне на реколтата, дома и др. Така в разгара на лятото земеделците си отпочиват от тежкия труд. Ако слънцето е силно през трите горещника - зимните дни ще бъдат топли, без сняг и виелици. Поверието също гласи, че ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |