В новините
 
19.10.2006 10:11   Новината е видяна 3747 пъти
Несебърски ученици включени в проект на Центъра за Световно наследство
Ученици от СОУ “Любен Каравелов” в Несебър участват в проект “Младите по следите на Световното наследство” на Центъра за Световно наследство със седалище Квебек. През септември 2003 г. на Генерална Асамблея на градовете Световно наследство, която се проведе в Родос, кметовете дадоха съгласието и подкрепата си за побратимяване на училища в проекта, лансиран през 1994 г. от мрежата училища, асоциирани към ЮНЕСКО и Центъра за Световно наследство .
Инициативата предвижда побратимяване на училища, разположени в градове Световно наследство в различни части на света. Програмата позволява участие на деца от 12 до 17 години, запознати с концепцията за наследството. Проектът се провежда на три етапа. Като начало, децата поемат инициативата да се запознаят със семейното културно наследство и попълват специални фишове изпратени от Централата, след което ги обменят със своите връстници по Интернет.
След като са оценили семейното наследство, в специални формуляри, описват паметниците Световно наследство в техния град и критериите, по които съответния паметник е обявен за Световно наследство. В този етап те обсъждат и как биха управлявали това наследство, за да го съхранят за идните поколения, и какви недостатъци виждат в управлението на своя град в настоящия момент. Третият етап предвижда отново попълване на фишове, в които са съпоставени паметниците на двата града и описват приликите и разликите на съответните градове.
Тази година в проекта, който се провежда за трети пореден път, са включени ученици от несебърското СОУ “Любен Каравелов”, което е побратимено с училище в град Морелия - Мексико. Проектът стартира на 15.09.2006 г. и ще завърши на 15 юни 2007 г. В инициативата са включени 10 деца, перфектно владеещи английски език и компютър. Децата са въодушевени най-вече от идеята, че популяризират паметниците на нашия град и ще могат да ги видят в сайта на световната организация. Те не крият и очакванията си от финалния етап, когато най-добрите ще получат дипломи лично от Генералния секретар на организацията Денис Рикард.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |