В новините
 
11.12.2006 08:17   Новината е видяна 3310 пъти
ВАС засега брани Иракли от строежи

вестник "Сега"

ВАС е оставил засега без уважение всички жалби на засегнати лица, настояващи да се спре предварителното изпълнение на заповедта на екоминистър Джевдет Чакъров, с която се забранява строителството в местността Иракли - Емона. Това става ясно от справка в страницата на ВАС.
На 4 август министър Чакъров забрани за срок от 1 г. всякакви строителни дейности в зона с големина около 40 000 дка в местността. Това стана след масов отпор на екоактивисти срещу намеренията на наши и чужди фирми да застроят и последния девствен кът край морето.
10 собственици на земи в тази местност вече са завели дела срещу министъра. Отделно са подали и втора жалба, с която са направили опит да спрат заповедта до решаване на самите дела по същество. Всички тези втори жалби срещу предварителното изпълнение на заповедта обаче са отхвърлени от тричленен състав на ВАС. Все още не са минали обжалванията пред петчленния състав на съда. Самите дела по същество пък въобще не са стартирали. Те ще се гледат към средата и края на 2007 г., когато срокът на заповедта вече ще е изтекъл.
Жалбите са подадени както от местни хора от Поморие, Свети Влас и Несебър, така и от големи фирми с интереси да строят в Иракли - ДЗИ, "Голф хотели" и "Суис пропъртис", която първа възропта срещу забраната на министъра.
Част от жалбите, включително и тази на ДЗИ, са отхвърлени, защото са подадени след изтичането на законоустановения срок за това. При останалите върховните съдии са аргументирали отказа си да ги уважат с това, че българското законодателство допуска предварителното изпълнение на подобни заповеди, когато това се налага, за да се защитят важни или обществени интереси. МОСВ е предоставило в своя защита документи, че зоната Иракли - Емона ще попадне в екомрежата "Натура 2000".

ИСК
Жалба е подал и немецът Валтер Ридер, собственик на фирма "Имо" ЕООД. За разлика от всички останали, които се стремят само да обезсилят министерската заповед, Ридер настоява в жалбата си да бъде задължено МОСВ да внесе гаранция, с която да му покрие направените инвестиции. Той настоява още министерството да го обезщети и за бъдещи вреди и пропуснати ползи от нарушаването на неговите права за срока на действие на заповедта.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |