В новините
 
19.03.2007 19:38   Новината е видяна 3409 пъти
Учредиха Областен съвет по етническите и демографски въпроси

 

Първото учредително събрание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси се проведе днес в Областна администрация Бургас. По закон председател на Съвета е областният управител Любомир Пантелеев. В неговия състав влизат заместник кметове и секретари на общини от цялата област, представители на етнически организации, на държавни структури, неправителствени организации.
Населението на Бургаска област следва общата неблагоприятна тенденция за страната към намаляване, което е резултат от развитието на демографските процеси през последните няколко десетилетия. Наличието на разнообразие от етноси в областта налага нашата намеса за съдействие, укрепване и развитие на етническите отношения в дух на толерантност и уважение към различията, смята областният управител. В момента България председателства декадата Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.
Според статистическите данни на територията на областта населението е съвкупност от етнически групи – българска, турска, ромска и други – евреи, арменци, гърци, руснаци. Българската общност е 338 625 души, турската – 58 636, ромската – 19 439 и друга 3 728 души.
Областният съвет по етническите и демографски въпроси е консултативен и координиращ орган, който подпомага работата на областния управител в провеждането на държавната политика по отношение на тези въпроси. Съветът представлява част от хоризонталната структура на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси към Министерски съвет. Той ще съдейства за сътрудничеството и координацията между държавните и местни органи и сдруженията на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства и други сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, работещи в областта на междуетническите отношения и демографското развитие.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |