В новините
 
21.08.2007 07:08   Новината е видяна 3507 пъти
Фолклорът на 15 държави гостува от днес в Летния театър

Янка Рупкина с "Нестинарка" за цялостно творчество
Тази година Международният фолклорен фестивал в Бургас чества 35 години от началото. Той е най-старият и единствен по мащабите си в страната фолклорен форум. Станал традиция, утвърдил се във времето като изява, на която си дават среща обичаите и паметта на народите от цял свят, той е част от визитната картичка на града и от неговия културен афиш, която превърна Бургас в авторитетна международна сцена. Фолклорната проява, която стартира днес от 20 ч.в Летния театър, се провежда под патронажа на кмета Йоан Костадинов под наслов "Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!" Съорганизатори са Министерството на културата и Българска национална телевизия. 15 държави ще представят магията на вековното фолклорно богатство. Състави от Словакия, Сърбия, Италия, Румъния, Египет, Албания, Унгария, Турция, Гана, Гърция, Полша, Украйна, Холандия, Армения, Грузия и България ще ни направят съпричастни в духа на народното си творчество и ще изнесат един разнообразен, разноцветен и колоритен спектакъл на сцената на обновения по европейски Летен театър. Те ще преминат в пъстро дефиле по централните улици на града преди откриването на форума. За девети път на фестивала ще се връчи награда за изпълнение на български песенен фолклор"Нестинарка", учредена от Община- Бургас. Тази година авторитетното жури я присъжда на Янка Рупкина за изключителен принос в областта на българското фолклорно песенно изкуство и заслуги в популяризирането и утвърждаването му. Надка Караджова бе миналогодишната носителка на отличието. Фестивалният афиш предлага интересни и интригуващи инициативи: творчески срещи, научна сесия по фолклористика, базар на традиционни сувенири на български и гостуващи фолклорни състави, концерти на участниците в Бургаски регион. По традиция форумът се съпътства от програма на Регионалния бургаски музей. Тя дава възможност на гостите да се запознаят с оригинални български занаяти, обичаи и традиции, които се демонстрират в двора на музея. Освен това се представят и традиционни национални костюми от всички етнографски области на страната. От няколко години присъства и сватбената символика. В това издание ще видим циганска сватба, която ще изиграе групата за ромски фолклор от гр. Средец. В темата ще се включи и Етнографски музей -Плевен, който ще демонстрира в ревю най-богатата колекция от национални костюми в България. Шест открити сцени в града ще представят концерти на гостуващите фолклорни състави и ще направят съпричастна по-голяма аудитория на фолклорния празник. Те ще бъдат открити на пл."Тройката", сцена"Охлюв", парк"Меден рудник", спортна зала"Младост", парк"Изгрев".
Фестивалните дни в Бургас не само популяризират богатото фолклорно наследство и художествени ценности на предците, те не само ни дават уникалната възможност да почувстваме неотразимата красота, и жизнената сила на творческия гений на народите. Превърнали се в пъстроцветна дъга от багри, мелодии и ритми, те стават израз на доброжелателството на народите за общуване в един мирен и цивилизован свят.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |