В новините
 
24.08.2007 08:37   Новината е видяна 5747 пъти
Рекламата на Черноморието- баби столетнички, а не русалки

Морски бриз и прясна риба в менюто всеки ден са новата рецепта за дълголетие и добро здраве на хората по родното крайбрежие. Черноморието оспорва вече първенството на Родопите по столетници на глава от населението. Почти не минава ден във Варна или в съседните общини да не празнуват някой вековен юбилей. Най-възрастната жена край морето, живяла почти на пъпа на града, а не сред чист балкански въздух, удари вчера рекордните 105 години. Не дългокраки млади хубавици, а старици, доживели век, са истинска атракция и могат да са новият рекламен трик за следващия туристически сезон, усетиха се първи хората в бранша. Клипове с лика на баби здравенячки смятат да въртят туроператори на предстоящите европейски и световни борси.
Алея на столетниците в Провадия обеща наскоро кметът Марин Георгиев. Малкото градче край Варна започна европейската 2007 с юбилей на стогодишния дядо Драгий, а след него засади дърво и баба Иванка.
"От труд и мъка не се умира", твърди столетницата Велика Събева. Рожденият й ден вчера започна с поредица поздравления от районното кметство и женската вокална група от местния клуб на пенсионера "Детелина". Баба Велика, която от скоро е и член на клуба, дори се включи в едно от изпълненията на песен за Левски. Възрастната жена живее в двустаен апартамент със своята 79-годишна дъщеря Невяна Кръстева. И двете жени се радват на добро здраве, но баба Велика призна, че напоследък се срамува от това, дето малко забравя. Иначе вижда добре, макар и с очила, обича да плете, чете вестници и книги, грижи се сама за себе си. Любимите й автори са Радой Ралин и Марко Семов. Следи изкъсо политическия живот в града и страната. Скоро обаче не е ходила да гласува, защото годините й натежали, а й невинаги има транспорт до урните. Когато я болели краката, ходела на лекар, но не употребява никакви лекарства. На младини попийвала по малко ракия, но вече не близва. Сега набляга на кафето, което пие с огромно удоволствие и без да й пречи на сърдечната машинка. Обича да хапва пиперена чорба, но рибата я крепи силна и здрава. Баба Велика е отгледала четири деца, пет внуци, седем правнуци и една праправнучка, която сега е на 13 г. Рецептата й за дълголетие е в оптимизма, който я е съхранил през годините, когато загубва съпруга и една от дъщерите си.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |