В новините
 
01.06.2008 09:29   Новината е видяна 3809 пъти
„ХЕМУС 2008” демонстрира подема на българската отбранителна индустрия

«Хемус 2008» е от изключително значение, защото запознава с потенциала на българската отбранителна индустрия, заяви президентът на Република България Георги Първанов, преди да открие Международната изложба на отбранителна техника. В нейното осмо издание участват 103 фирми от 20 държави, които ще покажат своите нови продукти и услуги до 31 май в Международен панаир Пловдив.

Нашите предприятия, които са сертифицирани по международните стандарти, ще намерят ниша в различни направления, както го правят и досега, бе категоричен Георги Първанов. На изложбата се представят  водещи световни компании, а това  е предпоставка за коопериране с партньори от НАТО и ЕС, добави президентът, който е и  главнокомандващ на Българската армия.

„Хемус 2008” ще бъде делови форум не само за бизнес, а и за дебати по общата сигурност и борбата с тероризма, изтъкна в словото си изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов. Това е тема, засягаща целия свят, и ние като домакини на проявата се надяваме тя да приключи с ползотворни общи проекти, добави той.

Повече от час отдели официалната делегация, за да разгледа експозициите в палата 13. По щандовете на българските фирми беше показана изцяло обновена гама от продукти, разработени на база на най-модерните технологии.  Те впечатлиха гостите, сред които бяха министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, военни аташета от чуждестранни посолства в София, както и пратеници на 15 държави.

Българската отбранителна индустрия връща позициите си на международния пазар,  заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев на пресконференция преди откриването на  «Хемус 2008». По негови данни през миналата година фирмите от бранша са изнесли продукция на стойност 180 млн. евро, а това е съпоставимо с обемите на износ в най-силния период преди 20 г., когато годишните приходи са били  между 200 и 300 милиона долара. 

Тази година ще достигнем нивото от 1989 г., прогнозира Куюмджиев, позовавайки се на факта, че само за първите 4 месеца са издадени разрешителни за износ на стойност 100-120 милиона евро. Българските фирми се връщат на традиционните си пазари в Северна Африка, Европа и САЩ.

България е сред добрите производители на широк спектър от техника и снаряжение на високотехнологично ниво, а на «Хемус 2008» се показват най-новите образци, някои от които нямат аналог в световен мащаб, изтъкна заместник-министърът на отбраната Спас Панчев на пресконференцията. Като пример за нарастващия интерес към българската специална продукция той посочи факта, че специално за изложбата е пристигнала официална делегация на министерството на националната сигурност на Ирак, първата визита от толкова висок ранг през последните години.  

47% от изложителите са производители на оборудване за сухопътни войски, 15% работят в сектора «Техника и технологии за общо осигуряване на войските», 11% са специализирани в снаряжения за военновъздушните сили. Представени са и браншовете антитерористично оборудване, услуги и информация, машини и екипировка за военноморските сили.

Мениджъри и специалисти от над 25 държави са се регистрирали за посещение на «Хемус 2008». 50 доклада ще бъдат изнесени на най-значимото събитие от съпътстващата програма – 4-атата Международна конференция «Изследвания  и технологии за отбраната и въоръжените сили», чиято тема е «Високите технологии в борбата срещу тероризма».

Всеки ден са предвидени ревюта на облекло и снаряжение «Войникът на бъдещето», както и презентации на участниците в «Хемус 2008».

За първи път при откриването на изложбата бе изнесен шоу-спектакъл на Националната гвардейска част и гвардейския духов оркестър. Те изпълниха фрагменти от церемонията «Искри» пред чуждестранните делегации, военните аташета и официалните лица.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |