В новините
 
16.10.2008 21:43   Новината е видяна 10063 пъти
Престижно състезание събра елитни ловци в с. Черноморец

Най- много награди спечелиха ловци и кучета от региона.
Третиият национален турнир “Сент Хуберт”се организира от сп.”Лов и куче” и СЛР”Лебед”-Бургас.Домакин на националното състезание е кметство с.Черноморец, което предостави подходящи ловни терени за провеждането му. В турнира участваха 26 ловци с 30 кучета от Бургас,Царево,Добрич,Пазарджик,София,Провадия, Самоков иРазград.
Главен съдия на състезанито бе Янис Василиус от Кипър.В съдийския състав от българска страна участваха инж.Димитър Дараданов от Комисията по кинология към Съюзния съвет на ловците и риболовците в България, Танко Ранделов член на Комисията по кинология и председател на съюза на ловците и риболовците “Сокол” Пазапджик. Танко Ранделов е бивш търговско аташе в Бон и дългогодишен член на клуб “Дратхарт”-Хесен, Германия.Член на съдийската група бе и инж. Невен Каравасилев,ръководител на ЛРС-”Лебед”-Бургас.
В съботния ден,рано сутринта започна ловното състезание, което бе предшествано от техническа конференция предния ден, на която всички състезатели,организатори и съдии припомниха правилата за провеждането на турнира. Правилата на турнира “Сент Хуберт” са същите като тези на престижния Международен турнир “Сент Хуберт”, който привлича най- елитните ловци от цяла Европа всяка година.
Ловците бяха разделени на две групи по 13 човека, като всяка група ловуваше на две ловни полета в различни терени в землището на с. Черноморец. По правило всеки състезател има 15минути време, в което да отстреля два фазана, за което може да ползва четири патрона. По време на лова съдиите наблюдаваха поведението както на ловеца, така и на кучето. В началото на всеки лов, състезателят се представяше  заедно с кучето си пред съдиите и имаше три минути да заеме подходяжото място, откъдето да започне своя лов. Съдиите оценяваха поотделно ловеца и кучето, като не бяха редки случаите, когато кучетата имаха по- добро представяне от ловците.Максималният брой точки, който може да събере ловеца със своето куче е 100. Оценката на ловеца включва ловна култура, екипировка,облекло,отношение към кучето, природата и дивеча. Повече точки на състезтеля носят критриите сигурност и умения, които включват носене на оръжие, ориентиране на терена, преминаване през препятствия, вида на патроните и пушката, както и безапасно боравене с оръжието. Партньорите на ловците също се оценят по строги критерии. Всяко ловно куче се оценява дали е добре обучено,като за целта съдиите отчитат точки за изпълнение на команди и апортиране на дивеча по качество, сигурност и бързина. Четириногите състезатели печелят точки за вродени качества, умения за претърсване, обоняние, протяжка, стойка, вярност и твърдост. Кучетата, които участваха в турнира бяха предимно от породите- дратхар, курцхар и пойнтер.
За провеждането на състезанието организаторите бяха разселили по ловните полета 80 фазана, като в края на състезателния ден повеч от половината вече бяха трофеи на участниците. Турнирът “Сент Хуберт” събра както изявени и водещи ловци, така и млади и амбициозни състезатели, които за първи път мериха сили по състезателни правила. Участваха и много млади кучета, които показаха изключително добри качества и заслужиха оценките си в категория “Младежи”.
В края на сътезателния ден резултатите от двете състезателни групи показа равен резултат на двама от състезателите, което наложи да се проведе бараж за определяне на крайният победител. На финалната права застанаха двамата претенденти- Данислав Николов от отбора на Разград с курцхар и бургазлията Димитър Колев с пойнтер. Главният съдия Янис Василиус обясни правлата на претендентите, които за да спечелят баража трябваше да ловуват до един отстрелян фазан, като спазваха и правилата на лов на “Сент Хуберт”. За по- малко от пет минути състезателят от бургаския отбор Димитър Колев и пойнтера Елио направиха показно на съдиите, останалите участници и зрители.
Така крайното класиране придоби следния вид. Безспорният победител -Димиитър Колев, следван от Данислав Николов и на трето място Павел Павлов с куче “Амбър”. При отборното класиране отново първото място остана в Бургас. Класацията с 182 точки поведе бургаският отбор “Файл Стайл”, следван от отбора от Добрич- “Кулев Дог Форс”,чиито отборен резултат бе само с една точка разлика от победителя, а трето място зае отбора от Провадия. В категорията за млади кучета първото място бе присъдено на кучето Рени на една година, собственост на ловеца Динко Динев, следвани от Бък на година и половина, собственост на Васил Терзийски и едногодишния Лексис на Георги Тодоров.
Организаторите бяха осигурили внушителен награден фонд, който включваше пушка за победителя в състезанието. Ловното оръжие като марка и качество ще бъде избрано от победителя в престижен софийски оръжеен магазин. Златни купи получиха първите трима класирани състезатели, а сребърни за първите три класирани отбора. Всички участници в състезанието получиха грамоти, а кучетата призьори голямо количество храна, звънчета, апорт и душащ повод.
Организаторите отчетоха едно много добро състезание и повишаване качеството и уменията на ловците и кучетата. Съдия Димитър Дараданов заяви ,че състезанието е изпълнило в голяма степен целите и идеите на турнира “Сент Хуберт”, а именно да повиши културата на лова и на ловеца и да запази и съхрани качествата на отделните породи ловни кучета. Той даде висока оценка на ловните полета, които им бяха предоставени от кметството на с. Черноморец и добави, че за подобни ловни полета чужденците умират. Тук в България все още има запазени много подходящи естествени терени подходящи за лов, макар че и тук вече започва заораването и обработването на значителна част от тях- бе мнението на съдията.
Един от водещите състезатели в турнира, проведен в Черноморец е Истилиян Маринков от ЛРС-София. Той е международен съдия, но участва като състезател вече 10 години, като една от шампионските му титлие завоювана точно в Бургас.Истилиян става ловец на 18 години и посвещава много време на хобито си, което е станало вече част от житейската му философия.Спазването на правилата в лова дават сигурност на природата и я съхраняват за по- дълго време, така както спазването на правилата в живота дава сигурност и стабилност на обществото. Според него, обаче ловната култура в България е на много ниско ниво и провеждането на подобни състезания дават шанс на младите ловци да научат и спазват правилата за лов и да ги прилагат по време на практикуването на любимото си хоби. Истилиян Маринков участва в турнира с любимото си ловно куче от порадата куртсхар Балди фон Ивахаус и с пушка “Меркел” немско производство. Според него класика в ловните оръжия остава немското, както и съветското, подчертава той, защото през последните години руските ловни оръжия не са с добро качество. Бившите съветски ловни пушки освен, че са качествени са и достъпни като цена. Освен пушки в последно време българските ловци обогатяват ловните си колекции и с автоматични оръжия, като станалите модни италиански марки. Цената на една подобна пушка започва от 2 000 лева, почти толкова струват и дрехите на ловеца, още толкова са необходими за набавяне на останалата екипировка както на ловеца, така и на кучето.
Ловът в България се оказва скъпо удоволствие и хоби, но все повече са желаещите да получат ловен билет. Ако допреди 10-15 години ловците и риболовците са наброявали около 80 хил. души, то сега цифрата им достига до внушителните 160-170 хиляди. Много от ловните дружинки са попълнили своя капацитет, затова и мнозина от кандидат-авджиите получават ловен билет от друго място като членуват в друга ловна дружинка, а ловуват на територията където живеят. Това поставя и редица проблеми, като най- болен за ловците от дружинката в Царево, например е липсата на ловни полета.
Ловният турнир се превърна в истинско събитие за ловци и любители на лова в региона.Много от местните ловци бяха направили този ден и първия си лов на едър дивеч, чийто сезон бе открит на 1 октомври.

02429-Едногодишният Лексис е едно от най- добре представилите се млади кучите, които бяха наградени на турнира.
02436- Иван Кулев от Добрич показва трофея си. Той участва в състезанието с двата си дратхара Сара и Арес.
02443- Един от най- добрите водачи в страната Истилиян Маринков с любимият дратхар Балди фон Ивахаус.
02454-Безспорният победител Димитър Колев приема поздравления от останалите състезатели.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |