В новините
 
18.11.2008 16:10   Новината е видяна 3919 пъти
Основни теми на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (17-20 ноември)

Сред акцентите на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (17-20 ноември) са докладите за Синята карта за висококвалифицирани имигранти и единното разрешително за пребиваване и работа в ЕС, прегледът на селскостопанската политика на ЕС и програмата за предлагане на плодове в училищата. На 18 ноември ще бъде гласуван докладът на Илияна Йотова за финансово образование на потребителите, както и докладите за облагане с акцизи и за ефективно прилагане на принципа за еднакво заплащане за мъже и жени.
 
ЕП разглежда Синята карта за висококвалифицирани имигранти в ЕС. Синята карта на ЕС, която цели да привлече висококвалифицирани имигранти за работа в икономически сектори, където ЕС изпитва недостиг на работна ръка, се нуждае от по-ясни дефиниции според депутатите от ЕП. Те предлагат редица изменения в предложението на Комисията, които да внесат повече яснота и да дадат по-голяма гъвкавост на държавите-членки в определянето на количеството сини карти, които да издават годишно.
 
Единно разрешително за пребиваване и работа в ЕС. Депутатите ще разгледат доклад относно въвеждането на единна процедура за кандидатстване на граждани на трети страни за единно разрешително за пребиваване и работа в държава-членка на ЕС. Докладът цели също да намали съществуващите различия между правата на работници от трети страни и такива от ЕС, като им гарантира еднакво третиране в областта на заетостта.
 
Преглед на селскостопанската политика на ЕС. По-малко намаление на преките помощи за селскостопанските производители, отколкото предлага Комисията, увеличение с 1% на млечните квоти за следващите две години, възможност държавите-членки допълнително да подпомагат млекопроизводителите и животновъдите, запазване на връзката между субсидии и продукция, както и запазване на схемите за намеса в чувствителните сектори: това са основните позиции на депутатите преди прегледа на селскостопанската политика на ЕС на 18 ноември в Страсбург.
 
Европейският парламент насърчава консумацията на плодове в училищата. Програмата на ЕС за предлагане на плодове в училищата цели да насърчи здравословните хранителни навици сред децата чрез по-голяма консумация на плодове и зеленчуци, като по този начин намали достигащото вече епидемични размери затлъстяване сред подрастващите. Депутатите от ЕП настояват за по-голямо финансиране на проекта и за повече изисквания относно предлаганите продукти.
 
Доклад на Илияна Йотова за финансовото образование на потребителите. Европейският парламент ще разгледа на 17 ноември доклад на българския евродепутат Илияна Йотова (ПЕС) относно подобряването на образованието и осведомеността на потребителите в областта на кредитите и финансите. В него се препоръчва създаването на рамка за общоевропейска образователна програма в областта на личните финанси, като за тази цел бъдат отпуснати съответните средства от бюджет 2009 на ЕС. Според докладчика финансовото образование трябва да започне още в началното училище.
 
Осъвременяване на правилата за безмитни стоки и търговия. Очаква се Парламентът да подкрепи на 18 ноември предложението на Комисията, целящо да осъвремени правилата за облагане с акцизи, като същевременно предлага поправки, които да направят текста на директивата по-ясен. Два въпроса в това предложение интересуват най-много гражданите: условията, при които имат право на покупки в безмитните магазини, и количествата алкохол и цигари, които могат да пренасят през граница.
 
Депутатите ще обсъждат финансовата криза и законодателната програма на Комисията. На 18 ноември европейските депутати ще проведат дебат относно отговора на ЕС на световната финансова криза и относно законодателната и работна програма на Комисията за 2009 г.
 
ЕП иска ефективно прилагане на принципа за еднакво заплащане за мъже и жени. В доклад по собствена инициатива ЕП иска Комисията да представи до края на 2009 г. предложение за преработване на действащото законодателство за прилагане на принципа на равно заплащане на двата пола. Депутатите настояват също така за въвеждане на задължителни одити на заплащането в предприятията, както и на ефективни санкции, като изплащане на компенсации, административни глоби и загубване на право за субсидии (включително финансиране от ЕС) и за участие в процедури за обществени поръчки.
 
България става страна по споразумението за партньорство с Казахстан. На 18 ноември Европейският парламент ще гласува доклад относно присъединяването на България и Румъния към Споразумението за партньорство и сътрудничество (СПС) между ЕС и Казахстан. Към споразумението с Казахстан ще бъдат сключени протоколи, които да вземат предвид присъединяването към ЕС на двете страни.
 
Главният равин на Великобритания ще говори пред ЕП в Страсбург. На 19 ноември 2008 г. в Европейския парламент в Страсбург ще се състои тържествено заседание с участието на сър Jonathan Sacks, главен равин на Великобритания. Сър Jonathan Sacks ще произнесе слово пред европейските депутати по време на пленарната сесия на ЕП, като посещението му е част от проявите в рамките на Европейската година на междукултурния диалог.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |