В новините
 
17.06.2009 20:39   Новината е видяна 3704 пъти
Борсова информационна компания Капиталов пазар публикува последните си секторни анализи

Забелязват се понижения в сектора с минерални горива

Според обзорният годишен анализ за развитието на подсектор "Минерални горива" в България, производството е по-малко през цялата 2008 г., като спрямо 2007 г. има понижение с 3%. През последното тримесечие на годината се наблюдава спад във вноса на минерални горива с около 18%, докато износът спада с 14%. За цялата 2008 г. се наблюдава минимално увеличение на внесените горива и 9% ръст в износа от страната. Предоставените количества минерални горива за двигатели с вътрешно горене на вътрешния пазар през 2008 г. са с 12% по-малки спрямо предходната година.

---

Износът на вино достигна 6 годишен минимум през 2008 г.

Според обзорният годишен анализ за развитието на винарската промишленост в България, тенденцията на нарастване на производството е прекъсната през 2008 г. Производството на предприятията от съкратеното месечно изследване е с 11% по-ниско спрямо 2007 г. Започналата през 2005 г. тенденция на увеличение на вноса е прекъсната като спрямо 2007 г. намалението е 2.5 пъти. От последните шест години износът на вино е най-малък през 2008 г. като спрямо година по-рано изнесените количества са 22.2% по-малко. Основната част от произведеното в България вино е предназначено за износ.

---

Увеличава се вносът на козметични продукти през 2008 г.

Според обзорният годишен анализ за развитието на подсектор "Парфюмерия и козметика" произведените количества шампоани и пасти за зъби в България през 2008 г. са по-малко в сравнение с предходната година. През 2008 г. продължи тенденцията на увеличение на вноса на козметични продукти и пасти за зъби като в сравнение с 2007 г. прирастът е 19.3%. Изнесените количества намаляват с 6%, но заради по-високи средни експортни цени, общата стойност на реализирания износ е по-голям с 19.4%. Намалението с почти 45% на реализираните на вътрешния пазар количества паста за зъби през 2008 г. спрямо предходната е значимо. Повишават се рентабилността на продажбите и ликвидността на компаниите от подсектора.

---

Продължават да се увеличават продажбите на колбаси

Според обзорният годишен анализ за развитието на подсектор "Месна промишленост" обемът на произведената в България продукция през 2008 г. нарасна с 6% в сравнение със 2007 г. Развитието на сектора продължава да се дължи основно на бързо нарастващия внос, който през 2008 г. е нараснал с 23.3% спрямо предходната, докато износът е намалял с 19%. Тенденцията на значително увеличение на продажбите на колбаси на вътрешния пазар продължава. През 2008 г. продадените количества са с близо 14% по-големи. Задлъжнялостта на предприятията от подсектора намалява, докато рентабилността се покачва.

---
Продължава ръстът във външната търговия с консерви и сокове

Според обзорният годишен анализ за развитието на подсектор "Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци" продажбите на предприятията в България през 2008 г. са нарастнали с 3.8% спрямо предходната година. За продажба на вътрешния пазар са предоставени по-големи количества сокове, доматено пюре, стерилизирани, консервирани с оцет зеленчуци и конфитюри. Вносът на преработени и консервирани плодове и зеленчуци продължи да се увеличава и през 2008 г. като в сравнение с 2007 г. увеличението е 10%. През 2008 г. продължи и тенденцията на увеличение на износа. Ръстът спрямо предходната година е 7%.

---
Производството на мебелната промишленост намаля

Тенденцията на увеличение в производството на мебели е прекъсната през 2008 г., показва обзорният анализ за развитието на Мебелната промишленост в България В сравнение с 2007 г. продажбите в подсектора са спаднали с 3.4%. По-голямата част от произведените кухненски и канцеларски мебели се продават на вътрешния пазар. Тенденцията на значително увеличение на вноса продължи и през 2008 г. като ръстът спрямо 2007 г. е 23%. През 2008 г. износът на мебели е намалял спрямо предходната с 2.2%.

---
За първи път вносът на дървен материал е по-голям от износа

Приходите от продажби на предприятията от дървообработващата промишленост отбелязват спад от 4% през 2008 г, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Вносът на дървен материал и изделия от него продължи да нараства като спрямо 2007 г. увеличението е 9.9%. Износът е по-малък с 25.2%. За първи път салдото от стокообмена на България с дървен материал и изделия от него е отрицателно през 2008 г. В сравнение с 2003 г. се увеличава потреблението на вътрешния пазар на иглолистен и широколистен дървен материал, както и на паркетни дъски

---
Шивашката промишленост се забавя

Приходите от продажби на предприятията от шивашката промишленост отбелязват спад от 12.6% през 2008 г, показва обзорният анализ за развитието на сектора в България. Основната част от производството е на ишлеме като през 2008 г. едва 5% от произведената продукция са продадени на вътрешния пазар. Тенденцията на увеличение на вноса на облекла и шивашки изделия продължи, но с по-бавен темп, като спрямо 2007 г. прирастът е 7.8%. Отново има намаление на износа. През 2008 г. спадът е 8.1%. Сравненията с резултатите на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката през 2007 г. показват по-малка задлъжнялост на компаниите от подсектора.




Ключови думи: сектор, минерални, анализ, развитие, подсектор, България, производството, спад, внос, горива, износ, увеличение, количества, вътрешeн, пазар, вино, промишленост, тенденцията, прекъсната, предприятия, козметични, продукти, произведените, пасти, зъби, сравнение, година, продължи, прирастът, по-голям, рентабилността, продажбите, компаниите, произведената, продукция, намалял, Тенденцията, значително, подсектора, ръстът, плодове, консервирани, зеленчуци, Вносът, увеличава, увеличението, износа, мебели, показва, пазар, първи, дървен, материал, продажби, отбелязват, изделия,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |