В новините
 
08.07.2009 15:22   Новината е видяна 4645 пъти
Бургазлия реставрира емблематична сграда в столицата

Сграда, паметник на културата на пъпа на София, предизвикала бурни полемики две десетителия, ще бъде реставрирана от бургаски екип. Къщата на Димитър Яблански, кмет през 1897-1899 г., на булевард „Цар Освободител“ до Народното събрание, е една от оцелелите красиви стари сгради в столицата. Тя ще става луксозен частен клуб. Поне такова е намерението на настоящия й собственик - "Болса" ЕООД.  Оптимистичната прогноза е до края на 2009 г. емблематичната софийска сграда да е в пълния си блясък благодарение на бургазлията Иван Иванов.
Иванов е председател на Регионалния браншови съюз на реставраторите, а сред сградите, които е реставрирал в Бургас, е тази на митницата, строена по италиански проект, без да е изпълнена фасадната пластика. По старите проекти, които съществуват, екипът му моделира идеята на архитектите. Така сградата, вдигната в началото на XX век, добива истинския си вид едва преди шест години. Реконструкциите на Синегогата, на бившия хотел „Булевард” на Гаровия площад, известен повече като „Чехословакия”, а също и сградата, където навремето се намира сладкарница „Малина”, са дело на Иванов. „Къщата на Яблански е паметник на културата от много висока категория с архитектурни и пластични ценности по него. Предизвикателството е огромно. Занимавам се от 1980 г. с реставрация на архитектурни паметници  и, както се казва, и в мечтите си не съм мислел, че ще попадна на такава стойностна сграда” - споделя бургазлията. В архитектурно отношение тя е издържана в бароков стил с ренесансови елементи на украсата, а интериорът е в стил рококо. Мансардният етаж играе роля в артистично-художественото оформление на сградата, разнообразено от балконски перила от ковано желязо и няколко скулптури с женски фигури. Мебелите и материалите са доставени специално от Виена.
Два месеца трае периодът на проучвателската работа – какви материали са използвали навремето и какъв е бил подходът им. Най-трудната част е възстановяването на разрушените и ерозиралите елементи, което трябва да се направи по аналогия. В годините, когато сградата е занемарена, скулптурите са повредени от падащи тухли.
Същинската реставрация е започнала преди повече от месец. На обекта работят 20 души. 12 от тях са от бургаския екип строителни реставратори, останалите са скулптори и художници.
„Бургас също има много красиви сгради. Те показват, че тук са живели богати хора, които са държали на името и имиджа си, но забързани и загледани в тротоара, не поглеждаме нагоре“, казва реставраторът. Проблемът на много от паметниците на културата според него е, че голяма част от собствениците са извън България. „Реституцията донякъде  е хубаво нещо, обаче има сгради, които стоят почти като анонимни, не се знае на кого са. В Бургас се предприе мярка да се направи списък на опасните сгради преди две години, размърдаха се нещата, прояви се интерес“, коментира Иванов. Той припомня, че предишна законова база е предвиждала преференции за живеещите в къщи, паметници на културата, ако те ги поддържат, докато в момента за собствениците на подобни имоти нямат такива бонуси. Това според него е причината изключителни сгради в централна градска част да са оставени на произвола на съдбата, въпреки че собствениците им вземат хиляди левове от магазинната част на къщите. „Всеки взема наем, а никой не поддържа“, възмутен е реставраторът. Според него е недопустимо по улица „Александровска“ да падат фасадни елементи от сградите, а единствената мярка, която хазяите да  предприемат, да е поставянето на метални козирки. „Това не е решение, сградите, паметници на културата, нямат право да се пипат,  нарушение е. Така се търси най-лекият начин, за да може да функционира търговската част“, възмущава се Иван Иванов.

Пет паметника на културата в Бургас чакат ремонт

Пет са паметниците на културата в Бургас, за които текат процедури. Те са частна собственост и са описани при проверка през 2006 година, уточни инж. Красимира Черкезова, началник отдел „Строителен контрол, въвеждане в експлоатация и незаконно строителство“ в община Бургас. Всички действия по съдбата на тези сгради, събарянето или ремонта им, трябва да станат по предварително одобрен от НИПК проект. Процедурите са дълги и тромави, но нито една от тези сгради не представлява опасност за преминаващите край нея, категорична е инж. Черкезова. Въпреки това от общината са предупредили хазяите и обектите са обезопасени, правят се и проверки всяка есен.
Най-големият проблем с къщите, паметници на културата, които се нуждаят от ремонт, се създава от големия брой на съсобствениците и техните наследници, които често не са единодушни за съдбата на сградите. В други от случаите становището на Националния институт за паметници на културата се разминава с намеренията им. В трети вариант, хората просто нямат пари да направят ремонт на толкова скъпи за поддръжка сгради.
Интересна е съдбата на дървената къща на улица „Гео Милев“ 1. Постройката изумява най-вече туристите като ехо от отминала епоха насред градската джунгла. Собствениците й са преценили, че тя не може да се използва, нито да се възпроизведе в същия вид, затова са поискали да се събори. Предложението да бъде отписана от регистъра с паметници на културата е придружено от архитектурно и фотозаснемане, което е поискано от стопанина. Експертният съвет на Министерство на културата обаче е отхвърлил идеята и сега човекът с акт за притежание е поставен  в патова ситуация. 
Друг не по-малко любопитен случай е най-новата история на къщата на улица „Граф Игнатиев“ 7. Само стени без покрив са останали от някогашната величествена сграда. Тя е укрепена, но разминаване между собствениците превръща бъдещия ремонт на сградата в дълга сага с неясен край. Инициатор за строежа е един от притежателите бургазлия. Част от постройката обаче е собственост на грък, чиито наследници днес живеят в Атина. Общо четирима, те са издирени със съдействието на общината, но не са пожелали да финансират ремонта. Видял се в чудо, бургаският собственик предложил да изкупи дяловете им, но за момента само единият се е навил на сделката.
Особен случай е къщата на улица „Нидер“ 13. Дървена и полуразрушена, становището на общината е, че тя трябва да бъде премахната. Собственикът обаче е внесъл декларация, че желае със собствени средства да реставрира обекта. В същия парцел отпред има нова кооперация. Тя не може да бъде въведена в експлоатация заради съседството на опасната сграда.
На другия полюс са собствениците на сградата на улица „Княз Александър Батенберг“ 26. Те са изявили желание тя да не се запазва, тъй като са преценили, че ремонтът й е нецелесъобразен и ще глътне безбожно много средства. Очаква се становището на НИПК.
За останалите две къщи от списъка на общината процедурите са в ход и се вижда щастлива развръзка. За №73 на улица „Александровска“ на ъгъла с „Кирил и  Методий“ има одобрен проект, който предвижда преустройство и руконструкция за жилищно-търговска сграда. Той е внесен в ТД „Приморие“, има разрешение за строеж и се очаква стартът му най-вероятно да е през есента. Решен е въпросът със съседната къща на същата улица, където е имало падаща мазилка. Там вече е изпълнен проект за фасадна реставрация.

в-к ФАКТОР





Ключови думи: паметник на културата, красиви сгради, Бургас, проект, архитектурни, реставрация, паметници, Александровска,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |