В новините
 
30.10.2009 12:21   Новината е видяна 4621 пъти
Художници и занаятчии от четири държави се събраха в Бургас на работна среща по проект „Иновативно занаятчийство”

Работна среща по проект „Иновативно занаятчийство” („Инхенд”) стартира днес, 28 октомври в Бургас. Домакин на срещата е  Община Бургас. По проекта тя е партньор с културни и образователни институции от три европейски града - Флоренция (Италия), Лимож (Франция) и Барселона (Испания). Срещата беше открита от зам. кмета по Култура Йорданка Ананиева, която е ръководител на проекта от страна на Община Бургас, и Кристина Дел’Иноченти – главен координатор от страна на водещата организация – Фондация за художествени занаяти - Флоренция. В срещата, която ще продължи два дни /28-29.10/, участват художници и занаятчии от Флоренция, Барселона, Лимож и Бургас. 

Основната идея на "Инхенд” е да срещне занаятчии и художници от различни страни и да провокира диалог между тях с цел преодоляване на създалото се през годините разединение между изобразително изкуство и занаятчийство. Проектът е финансиран по оперативна програма "Култура” 2007–2013 на ЕС и е на обща стойност 343 812 евро. Изпълнението му стартира през декември 2008 г. и ще продължи до май, 2010 г. 

До момента по проекта са осъществени няколко работни срещи, на които художниците и занаятчиите – участници в проекта обмениха идеи и опит и се обединиха около четири идейни арт проекта. По тях ще се работи паралелно в Бургас, Флоренция, Барселона и Лимож и до  края на годината ще бъдат изработени четири арт инсталации, всяка една плод на обединените усилия и творчески фантазии на художници и занаятчии и носещи в себе си характерното за страната, която представляват. 

Бургаският арт  проект беше представен пред партньорите по проекта днес от Георги Динев – председател на Дружеството на бургаските художници и участник в „Инхенд”. Арт инсталация, представяща символиката на слънцето и земята, е проектът, върху който работят бургаските творци. Разгънат куб с размери 2 х 2 х 2 м. ще бъде използван за основа на инсталацията. Произведението ще включва рисуване, стъклопис, дърворезба и плетене на ракита. Материалите, които ще бъдат използвани, са типично български – диканя, ковано желязо, ракита. Освен Георги Динев по арт инсталацията творят още художниците Атанас Стоянов и Анна Михайлова и занаятчиите Людмила Кутиева /стъклопис/, Станко Киров /плетене на ракита/ и Митко Адамов /дърворезба/. 

Арт инсталациите, създадени  от участниците в проект „Инхенд”, ще бъдат представени през 2010 г. в  рамките на пътуваща изложба. Тя ще гостува във всички градове-участници по проекта, като накрая ще остане за постоянно във Флоренция. Изложбата ще стартира в началото на февруари от Барселона. В Бургас ще бъде представена през април 2010 г.  




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |