В новините
 
20.12.2009 15:26   Новината е видяна 5870 пъти
Седмокласника димитър димитров от ПМГ Акад.никола обрешков - бургас СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА В СЪСТЕЗАНИЕТО НАТУРА 2000

 Финалният кръг на състезанието “НАТУРА 2000”  за Бургаска област, което се организира от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), се проведе на 19 декември (събота) от 10:00 часа в залата на Областна администрация Бургас. 

     На  финала премериха сили 33 ученици от 7 до 12 клас, класирани сред общо 262 участници от 18 училища и 9 населени места в областта. Поради затруднената пътна обстановка сутринта децата от Ахтопол не успяха да се включат в състезанието. Финалният кръг включваше тест и практически задачи с времетраене 90 минути. Първите десет в класирането показаха отлични резултати и задълбочени познания за защитените територии и видове. С лекота разпознаха от снимки 10 растителни и животински вида, определиха вярно с каква цел са обявени биосферните резервати в страната и изброиха световно застрашените бозайници, срещащи се в България.

      Докато  комисията проверяваше работата на финалистите, децата имаха възможност да гледат научнопопулярния филм „Неудобната истина”, за да се доближат до темата, която днес вълнува целия свят, а именно състоянието на климата и мерките, които всяка държава е готова да поеме, за да се намали глобалното затопляне. 

     Голямата  награда – цифров фотоапарат, спечели Димитър Димитров от Природоматематическата гимназия „Акад.Никола Обрешков” - Бургас. Втората награда в състезанието – научно-популярната книга „Бозайниците в България” спечели Ивана Димова от СОУ „Христо Ботев” Карнобат, а на трето място се класира Християна Стоева от СОУ „Христо Ботев” – гр.Камено, която получи забележителната „Енциклопедия на животните”. Отлично се представиха учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас, СОУ „Св.св.Кирил и Методий”  - Карнобат, ОУ „Христо Ботев” - с.Мъглен, както и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов” - Бургас, които класираха ученици в челната десятка.

      Дирекцията  на природен парк „Странджа” осигури много от наградите, както за победителите, така и за всички участници – книгите „Растенията на Странджа”, „Орхидеите на Странджа”, „Биоразнообразието на Странджа”, „Природата на ПП „Странджа”, книгоразделители, картички, плакати. РИОСВ Бургас осигури информационни материали за резерват „Атанасовско езеро”. Наградите на победителите бяха връчени от БФБ, РИОСВ – Бургас, РИО – Бургас и МОМН.

     Използваме  възможността да благодарим на преподавателите  и директорите на училищата, ангажирали се с провеждането на състезанието и с подготовката на участниците! Изказваме специална благодарност на партньорите ни от РИО – Бургас, Дирекцията на ПП „Странджа”, РИОСВ – Бургас и Областна управа Бургас, подкрепили инициативата и съдействали за успешното й провеждане!

     Състезанието  се реализира по проект, одобрен  от Министерство на образованието, младежта и науката и финансиран от Европейския  социален фонд, чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, по схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора”.

     Състезанията  „Натура 2000” се провеждат от БФБ  вече няколко поредни години в  различни райони на България. За последните три години в тях, по свое желание, са се включили над 4000 ученици от 7 до 12 клас от областите Смолян, Бургас, Хасково и Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Благоевград.
 




Ключови думи: Димитър Димитров, ПМГ, НАГРАДА, СЪСТЕЗАНИЕТО, НАТУРА 2000,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |