В новините
 
20.01.2010 06:38   Новината е видяна 7009 пъти
Интегрираният воден проект на Бургас ще приключи в срок

Интегрираният воден проект на град Бургас е един от малкото проекти по Програма ИСПА, който ще бъде успешно завършен в определения срок, стана ясно днес /19 януари/ на пресконференция в Община Бургас.
Участие в срещата взеха зам.-кметовете на Община Бургас Костадин Марков и Атанаска Николова, изп. директор на „ВиК” ЕАД - Бургас Ганчо Тенев, Иван Тодоров – ръководител на звено за изпълнение на проекта във водното дружество, Йорданка Стоянова – директор на дирекция „Европейски инфраструктурни проекти” към МРРБ, представители на ИСПА, на фирмата – изпълнител и надзорния орган.
„Благодарение на доброто сътрудничество между МРРБ, бургаското дружество „ВИК” и Община Бургас интегрираният воден проект ще бъде един от малкото проекти по Програма ИСПА, приключили успешно и в срок”, заяви зам.-кметът с ресор евроинтеграция Атанаска Николова.
Проектът включва ремонт на около 20 км от ВиК – мрежата на града. Рехабилитацията обхваща полагане на 13,5 км. водопроводи и изграждане на 6,5 км. канализационна мрежа.
До момента са напълно приключили дейностите по обновяване на Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Бургас, изграден е главен водопровод от резервоар Лозово до хотел „Мираж” в к-с Славейков и е завършена канализационната мрежа в кв. Победа.
За реализацията на домовите отклонения в квартала Община Бургас отпусна допълнително 400 000 лв. Окончателното завършване на обекта е до края на юли тази година, когато трябва да бъдат възстановени изцяло пътните настилки на улиците в кв. Победа, включени в проекта.
Йорданка Стоянова – директор на дирекция „Европейски инфраструктурни проекти” в МРРБ заяви, че според направения финансов анализ по Програма ИСПА има спестени средства, които ще бъдат вложени в асфалтиране на улиците в кв. Победа. Освен тях за приключване на този обект средства ще бъдат отпуснати още от Община Бургас /300 000 лв./ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към МОСВ /1,5 млн. лв./.
Работата по рехабилитацията и разширяването на вътрешната водопроводна мрежа трябва да завърши окончателно до 30 април 2010 г., когато е и крайният срок за приключване на дейностите на този обект по проекта. Най-късно тогава трябва да се финализира подмяната на водопровода по ул. „Одрин”.
До сега нови водопроводи са положени в участъците от ул. „Струга” до площад „Трапезица”, по ул. „Проф. Якимов”, под „Цар Симеон I” в отсечките „Константин Величков” – „Хан Аспарух” и „Хан Аспарух” – „Стефан Караджа”, подменена е деривация Камчия южен клон в землището на с. Костен /община Сунгурларе/ и е обновен бургаския водоем „Изгрев”.
Общата стойност на целия проект е 21 млн. евро, 10 млн. от които се предоставят безвъзмездно по Програма ИСПА, а останалите 11 млн. евро са отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ на дружество „ВиК”-Бургас.






Ключови думи: воден проект, град Бургас, Бургас, ИСПА, Община Бургас, Атанаска николова, МРРБ, Water Project, Burgas, Bourgas, ISPA, Municipality Bourgas, Atanaska Nikolova,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |