В новините
 
06.10.2010 15:55   Новината е видяна 6239 пъти
Византийските църкви - тема на научен симпозиум в Несебър
Опазването на паметниците на културата и грижа към хилядолетното наследство са сред приоритетите в управлението на община Несебър. Като град под егидата на ЮНЕСКО това е особено важно за общинската администрация, която ръководи както спасителните археологически разкопки, така и проекти за реставрация на вековните църкви на Несебър. По инициатива на община Несебър и фондация „А. Г. Левентис”, Националният комитет на ИКОМОС - България и Националният комитет на ИКОМОС - Гърция се срещат в града на ЮНЕСКО на научен симпозиум на тема:”Византийските църкви”, който ще се проведе на 8-и и 9октомври.

Това е още едно доказателство, че с хилядолетната си история и множество паметници на културата, градът представлява интерес не само за български и чуждестранни туристи, но и за специалисти в областта на културата, избрали именно Несебър за провеждането на форум от такъв висок ранг.

Срещата е първата стъпка от бъдеща плодотворна работата между два национални комитета с предмет „Византийска архитектура - общо наследство и за двете страни”. Вторият такъв симпозиум е замислен да се проведе през месец април 2011 година в Ксанти, Гърция, със съдействието на Лабораторията за проучвания и дизайн и Теория на формите и последователността във факултета по „Архитектура” на Тракийския университет Демокрит.

В несебърския двустранен симпозиум се предвижда да бъдат дискутиране актуални издания и ще бъдат разменени добри практики в опазването архитектурата на Византийските църкви. Сред темите, които ще бъдат представени са:

- Архитектура на Византийските църкви – история и богослужебен замисъл, отличителни особености и специфични елементи;

- Документация и анализи;

- Дискусия за възстановителни практики – философия,
принципи и технически параметри;

- Мястото на византийските църкви сред градската околна среда и възможностите за адекватна интеграция в съвременния живот;

- Модерни обществени отговорности и добри мениджърски практики.

Официалният старт на симпозиума ще бъде на 9 октомври, събота, от 9.30 часа. В конферентен център „Несебър” в стария град. Друг акцент в програма на симпозиума е срещата от 16.30 ч. в събота с деца и младежи от Несебър, участници в инициативата ”Аз живея в Несебър”, на която ще се обсъждат въпроси за ролята на личността от местната общност в опазването на паметниците на културата.

От 18 часа на същия ден кметът Николай Димитров кани гражданите на Несебър заедно с експертите на ИКОМОС на разговор за добрите световни практики за балансиране интересите на местните хора и хуманната мисия-опазване на културното наследсто.

Българският национален комитет (БНК) на ИКОМОС реализира редица международни и национални проекти в областта на опазването, представянето и популяризирането на паметниците на културата. Той обединява българските членове на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места. Към момента БНК на ИКОМОС има 156 члена. Четири от тях са институционални – Министерството на културата, Съюзът на архитектите в България, Университетът по архитектура, строителство и геодезия - София, Българска асоциация за пещерен и еко туризъм. Индивидуалните членове представляват общност от изтъкнати специалисти – архитекти, инженери, художници, археолози, туристически деятели и др., които работят в различни области на опазването, използването и промоцирането на културното наследство.

БНК на ИКОМОС извършва широк спектър от дейности като: реализира международни програми и проекти за осигуряване на финансови ресурси за опазването, използването и социализацията на културното наследство; управлява осигурените средства за реализация на конкретните проекти; разработва и осъществява национални и международни проекти за промоциране и използване на културното наследство като ресурс както за неговото опазване, така и за устойчиво развитие на обществото; изгражда и поддържа национални и международни мрежи от партньори в тази област; сътрудничи с международни правителствени и неправителствени организации като: ЮНЕСКО, Съвета на Европа, ЕС, Комитета за световно наследство, Международния център за консервация и реставрация в Рим (ICCROM) и др.; изследва методологични и конкретни проблеми, сътрудничи с централните и местни власти, извършва обмен на опит и координация на съвместни действия, свързани с опазване и използване на наследството.





Ключови думи: паметници, култура, Несебър, ЮНЕСКО, реставрация, църкви, Несебър,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |