В новините
 
20.10.2004 23:12   Новината е видяна 6468 пъти
На 19 октомври беше открита изложбата на младия фотограф Асен Емилов "Фон".
На 19 октомври в Столична градска художествена галерия беше открита изложбата на младия фотограф Асен Емилов "Фон".
С изложбата СГХГ и Центърът за култура и дебат "Червената къща" продължават съвместния си проект "Място за срещи", посветен на представяне на най-младото поколение художници и изкуствоведи.

Серията на Асен Емилов "Фон" или "Background" представлява фикция за разстоянието до "фона" и дали това разстояние е безкрайно или фонът е нещо като огромен декор, който създава илюзия за безкрайността, с която човек "умира от страх" да се сблъска.

Както авторът споделя, самата идея идва от моментното объркване, в което окото попада, когато между него и обект в далечината има опъната мрежа или тънко въже. Има загуба на фокус и човек застива в кратко недоумение на какво разстояние се намира мрежата от него и на какво разстояние се намира обектът от мрежата. Сякаш очите и мозъкът сумират повтарящите се елементи на мрежата в съкратен, компресиран вариант - като по-големи и по-близко до очите фасети. Обектът, към който се стреми субектът, също е без ясни очертания. Докато трае тази зрителна измама човек прави опит да излезе от нея, като премигвайки се придвижва бавно напред, докато образът не се избистри. Не е ли това момент, в който мозъкът преподрежда и напасва нещо непознато в нормите на "позволения достъп"?

Възприемането на фона като гранична зона е фикция, както и предизвикателство за сетивата ни, тоест къде точно се намираме и какви са мащабите на пространствата, които възприемаме и обитаваме или така нареченото време-пространство.

Чрез заснети разфокусирано, в дубли с приближаване последователности, както и самостоятелни образи, фотографиите от тази серия представят обекти от периферната действителност, като изрезки от "фонът".

Изложбата е изработена от цветни копия поставени зад плексиглас с размери 106/76/20 мм. и цветно копие върху платно с размери – 137/200 мм.

Изложбата откри Мария Василева от СГХГ. Можете да я посетите до 7 ноември. Заповядайте!




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |