В новините
 
28.03.2024 20:06
Търсене
 
 
14.02.2011
Бургас: Климент Атанасов - в изложба в чест на Енчо Рачев
Галерия „Алма Матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Антон Бончев, Климент Атанасов и Георги Тодоров, скулптурът Хари Арабян и философът Пеньо Костадинов представят свои картини, пластики и книги. Петимата са свързани с общо начало на творческите си пътища, започнали в Бургас през 1971 година в Клуба за изобразително изкуство, ръководен от художника Енчо Рачев. След четири десетилетия петимата автори са вече много различни като професионални занимания, творчески виждания и реализации, но все пак са събрали произведенията си в една зала и под едно заглавие. Изложбата е предизвикателство към изминалото време и към публиката с широкия си диапазон – от живопис до поетични и философски книги. Някои от авторите са едновременно и художници, и писатели, но цялата тази разнопосочност звучи в една и съща гама и хармония, която дава основания за размисъл, че онзи юношески клуб никога не е преставал да съществува. Изложбата е в чест на учителя на петимата творци Енчо Рачев. На откриването актьорите от Алтернативния университетски театър „Алма Алтер” ще представят авторите.
02.11.2010
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което е отредено за поставяне на монумента, е алеята на която се намира и паметникът на бургаския поет Христо Фотев, до „бялата чешма”. Дългоочакваното събитие е насрочено за 5 ноември /петък/ от 16.30 часа, когато е и началото на музикално-поетичния спектакъл, посветен на младата поетеса. В програмата ще прозвучат стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. Освен това ще бъдат прожектирани и автентични кадри от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа” от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.
09.12.2009
Издателство Сиела Ви представя сборника с разкази „Разходка през стените” от П. Г. Кънев
Пейчо Кънев е поет и писател роден през 1980 г. в България. През последните няколко години живее в САЩ. Досега стихотворенията и разказите му са отпечатани в повече от двеста литературни издания, главно в Северна Америка и Европа. През май 2009 г. издателство Please Press отпечата в САЩ дебютната му стихосбирка, носеща името “r”. Включен е в антологията за американска поезия на издателство Wilderness House Press и в антологията на лондонското издателство Vagabondage Press: “Crazy Days –an expression of depression”. В началото на 2009 г. Асоциацията на литературните издания в САЩ го номинира за престижната награда Pushcart Prize. В момента подготвя вторият си сборник с поезия, който ще излезе от печат в САЩ през лятото на 2010 г. Сборникът с разкази “Разходка през стените” е дебютната му книга с проза на български.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |