В новините
 
25.04.2024 13:20
Търсене
 
 
16.10.2010
Апостол Карамитев
Големият бургаски артист, Апостол Карамитев, щеше да получава на 17 Октомври поздрави от приятели, колеги и близки. Днес е останал само споменът за театралния чародей Апостол Карамитев, избелелите снимки, лентите с великолепните му ексцентрични и трагикомични завоевания на малкия и големия екран, както и ролите му от радиото. Не е много, но се оказва, че за талант като Карамитев и това е достатъчно, за да остане сред най-големите фигури в националната ни култура и изкуство. Апостол Карамитев е роден на 17.10.1923 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ. Ученик на Б. Дановски, той специализира режисура в Москва, Ленинград, Прага и Варшава. Дебютира във филма „Утро над родината” (1951 г.). Играе в: „Любимец 13” (1958 г.), „Специалист по всичко” (1962 г.), „Рицар без броня” (1966 г.), „Бялата стая” (1968 г.), „Сватбите на Иван Асен” (1975 г.) и много други. Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура.
15.09.2010
Антон Дончев се завръща в родния Бургас
Живият класик на българската литература Антон Дончев е тазгодишният гост на "Завръщане в Бургас", насочена към успелите в страната и по света бургазлии. Писателят, който тази година навърши 80 години, ще пристигне в родния си град на 21 септември. На специална церемония в Община Бургас ще му бъде връчена статуетка на Св.Николай Чудотворец. Антон Дончев ще напише своето послание към бургазлии в специалната книга на инициативата, в която вече са писали обръщения Райна Кабаиванска и Георги Калоянчев. На срещата с писателя ще бъде прожектиран и специално изработен филмов колаж, израз на почитта на бургазлии към него. За Антон Дончев ще говори и проф. Калина Лукова от Бургаски свободен университет. Тази година към организацията на кампанията „Завръщане в Бургас” се присъединиха и граждани - Лина Славова и Марияна Добрева. Те организират събитие, предвидено също за 21 септември, което ще се проведе в емблематичния за града ни район до Часовника и ще поведе бургазлии във вълнуващо пътуване в миналото. снимка bnr.bg
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
19.08.2010
Ползите от многообразието за едно по-силно общество
Не пропускайте да се насладите на уникалното многообразие от танци и музика. На 21 и 22 август, 5-ят Национален фестивал на етносите – "България за всички", ще посрещне етнически групи и култури от цяла България. Организиран съвместно от Община Варна, читалище "Христо Ботев" и с подкрепата на Министерството на културата, фестивалът цели да изтъкне предимствата на етническото и културното многообразие в нашето общество, показващи красотата на традициите на различните етнически групи. Европейската комисия със своята кампания "За различността. Против дискриминацията.” подкрепя фестивала, на който различни етнически групи имат възможност да празнуват собствените си традиции, като в същото време приветстват различните, независимо от техния расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |