В новините
 
18.12.2009 05:56   Новината е видяна 6647 пъти
Казахстанска дипломатическа мисия на посещение при областния управител Константин Гребенаров

Областният  управител Константин Гребенаров посрещна днес в кабинета си ръководителя на дипломатическата мисия на Република Казахстан, г-н Темиртай Избастин, придружаван от Почетния консул на Републиката, г-н Станислав Новаков.

По време  на срещата те обсъдиха отношенията между двете страни, възможностите за бъдещо сътрудничество и взаимопомощ. Въпросът за енергийния проект Бургас - Александруполис също бе засегнат по време на разговора.

„Както  знаете, ние имаме интерес от реализирането  на този проект, чакаме България да вземе  своето решение и имаме готовност  да се включим в него”, заяви в началото на визитата г-н Темиртай Избастин.

В отговор  областният управител заяви: „Обръщам се към Вас от името на г-н Гребенаров към г-н Избастин, без титли и длъжности. Искам да знаете, че хората от бургаска област сме родени на морето, за нас то е живот и ние гледаме на Бургас - Александруполис, като заплаха за нашия живот. Истината е, че до скоро нямахме яснота по този проект, сега предстои извършване на екологична оценка за вредите от него, едва тогава българската държава ще може да вземе решение.”

След  срещата с Гребенаров казахстанската делегация презентира пред кметовете на общини от областта, председателите на общински съвети, неправителствени и бизнес сдружения своята Държавна програма  „Път към Европа” за периода 2009 – 2011г.

Програмата  е разработена от Министерство на външните работи на Казахстан и има  за цел да реши актуални за вътрешното развитие на Казахстан задачи, да заздрави исторически връзки с други страни, да усвои опита на европейската интеграция и институционално – правните реформи, както и да задълбочи технологичното, транспортно, търговското, хуманитарното и инвестиционно сътрудничество.

От Казахстанска страна очакват реализирането на програмата да им донесе стратегическо  партньорство между тях и водещи европейски страни в политическата, икономическата и хуманитарна област, благоприятни условия за ежегодно увеличение на стокообмена с европейските страни, усъвършенстване на казахстанското законодателсво с оглед на европейските норми.

България  с нейното геостратегическо разположение в транзитно – транспортен и енергиен план може да стане една от ключовите държави в реализацията на програмата „Път към Европа”, и така да се превърне в свързващо звено между Европа и Азия и „мост” между Казахстан и Европейския съюз, заяви в заключения г-н Избастин.

В края на посещението той подари на Гребенаров традиционна носия, която се подарява само на близки приятели.
Ключови думи: Областен управител, Константин Гребенаров, Темиртай Избастин, Станислав Новаков,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |