В новините
 
08.01.2010 08:58   Новината е видяна 10050 пъти
Силиконов имплант уби пациент на клиника Доверие

Силиконов или гастрален пръстен, наричан още лапбанд – това е последният писък на модата в гастропластиката през последните години. Популярен е и като „най-революционният“ метод за отслабване при хора със свръхнаднормено тегло. Шумно се препоръчва на тези, които нямат воля да спазват диети, а и ги мързи да спортуват. Прилага в Италия, Франция, Гърция, в които държави даже здравноосигурителните фондове поемат разноските за операцията и лечението при особено тежки случаи на натрупани килограми. В България тази битка със затлъстяването обаче не е нищо повече от печеливш бизнес, който взе първата си жертва.
 
Силиконов пръстен

Тази Коледа ще остане най-черната за семейство Дянкови от Бургас. На 26 декември 2009 година Георги Дянков издъхна в частната софийска клиника „Доверие“. Пак в нея точно преди една година му поставили в стомаха фаталния пръстен. Така 35-годишният мъж плати най-високата цена – с живота си, за да свали излишните 20-30 кг.
В началото на лечението Георги тежи 130 кг., които не са чак толкова драстични за ръста му от 182 см. Лекарите обаче му открили диабет и му препоръчали да отслабне, за да нормализира нивото на кръвната си захар. По съвет на приятели, младият мъж решава да се обърне за помощ към частната Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие“ в столицата, където от няколко години прилагат новия метод.
Там го уверяват, че рискът за здравето и живота му е нулев, дават му за пример звезди от родния шоубизнес, които се вталили благодарение на импланта. Георги и съпругата му Петя намират допълнителна информация в интернет, която също внушава, че това е най-успешното лечение, което предлага постоянно и окончателно разрешаване на проблема със затлъстяването.

... и през ноември същата година

Тази интервенция не засяга и не уврежда по никакъв начин стомаха, а само променя формата му, обясняват лекарите. Всъщност, методът е следният – горната част на стомаха (където са нервните клетки, които изпращат до мозъка информация за ситост) се „прищипва“ с пръстена, изпълнен с течност. По този начин той оформя един малък предстомах, който е с обем около 50 мл. Така се ограничава поемането на големи количества храна. Отворът на лапбанда може да се стяга и разхлабва чрез клапа, която регулира количеството на течността в самия пръстен. Цената на революционното чудо в България се движи между 2 500 и 4 500 евро, а болниците с разрешително да извършват подобни операции са само 4 в страната. „Доверие“ се оказва една от лицензираните клиники.
Взеха му парите, сложиха му проклетото нещо в корема и ангажиментът им беше до там, негодуват близки на починалия. Срещу близо 3 хиляди евро, Георги свалил повече от 40 килограма още през първите два-три месеца след операцията, но за наблюдаващият лекар това било нормално явление. Оперираният започнал да се оплаква от гадене и често повръщал. В началото мислел, че е заради възможно превишаване на количеството храна и затова почти спрял да яде.
 

Д-р Ивайло Цветков е спокоен, защото знае, че аутопсията ще потвърди диагнозата некротичен панкреатит

През октомври м.г., когато състоянието му рязко се влошило, се свързал с хирурга, който му поставил гастралния пръстен – д-р Ивайло Цветков.
„Приехме го за лечение в болницата, дойде при нас с гастритни проблеми в следствие на преяждане. Наложи се да му отпуснем пръстена, даже му предложихме нацяло да го махнем. Той каза, че иска време, за да си помисли и след като го стабилизирахме, си замина“, каза за ДЕСАНТ д-р Цветков.
Според негови колеги от сродни клиники обаче подобен лекарски подход буди недоумение. Гаденето и повръщането били ясен симптом, че отворът на пръстена е запушен и храната се задържа само в горната част на стомаха. И още, че този страничен ефект не бил свързан непременно с преяждане, а по-скоро с поглъщане на твърда, трудносмилаема храна като бяло пилешко месо, например, черен дроб, дори и салата от марули. При такъв опасен развой, чуждото тяло е трябвало да бъде изхвърлено незабавно, за да се избегнат допълнителни рискове при повторно затапване.
През целия ноември Георги изкарал на течна и пасирана храна, в нищожни дози, накрая минал на чай и вода. Пристъпите на повръщане обаче продължили.
На 22 декември сутринта той направил поредна тежка криза. Уплашени, близките му веднага го натоварили в кола и се отправили отново към София. Болките в корема му били нечовешки. Така изкарал нощта в „Доверие“, а на 23-ти злополучният силиконов пръстен най-сетне бил изваден от него. За младия Дянков обаче тази хирургическа намеса се оказала фатално закъсняла. Издъхнал три дни по-късно, в ръцете на Петя и на брат си Илиян.
„Смъртта е настъпила следствие некротичен панкреатит, предизвикан от употреба на алкохол. Предупреждаваме всичките си пациенти с импланти в стомаха, че алкохолът е противопоказен. Георги беше изпил около 400 грама концентрат в деня, когато пристигнаха в София, това даже брат му не го отрече. Това показа и аутопсията“, каза д-р Цветков.
По случая е образувана прокурорска проверка, която да установи какви са действителните причини за смъртта на бургазлията. Аутопсията е извършена на 28 декември в Александровска болница, а резултатите от нея ще станат ясни до края на януари. Според неофициална информация обаче, в екипа на патоанатомите са били включени и двама лекари на щат в клиника „Доверие“, което хвърля сянка на съмнение върху цялостното разследване.

Това заведение в центъра на Бургас, до часовника, елюбимо на много клиенти, защото тук братята Георги и Илиян Дянкови правят най - вкусните катми. Георги вече го няма, заради усилията да изглежда по-добре. Никой от приятелите му не каза, че е злоупотребявал с алкохол. Човекът с черната канадка в къдара е баща му, над него е табло със снимки на покойника, подредени от съпругата, брата и аверите
 

 

Минусите, които всички премълчават


Някои от пациентите се оплакват от непосилни болки в корема през първите денонощия след операцията, други се оказват неподготвени за строгия хранителен режим и зверската диета, която продължава с години. Има такива, които вместо от лекуващия си лекар, черпят информация от различни интернет форуми за това, кои храни са строго забранени, поради риска от запушване на тесния отвор на пръстена.
За първи път гастрален пръстен в България е поставен през 2005 година във ВМИ – Пловдив като демонстративна операция. В момента клиниките с право да поставят имплантите са не повече от четири в страната -  Частната Мнoгoпрофилна Болница ''Проф.Темелков'' във Варна, МБАЛ „Медлайн клиник“ в Пловдив, Военно медицинска академия и Медицински комплекс - МК “Доверие” в София.
Като всеки метод за отслабване и този не дава пълна гаранция за задържане на резултата след първоначалното отслабване, ако в програмата не е включен спорт и строга диета за цял живот. Във всички клиники обаче обещават чудото с отслабването да се случи 100 процента. Разбира се, срещу приличните цени от 5 000 до 9 000 лева, като в някои от случаите при последващи процедури – отпускане на пръстена или неговото премахване, се доплаща допълнително.
Друг хит при „безопасното“ отслабване в частните клиники е „синия балон“ в корема. Става дума за безкръвна ендоскопска хирургична операция. През устата се пъха ненадут балон, който трябва да стигне до стомаха. След което се пълни с въздух или синя течност. Така се създава усещане за постоянна ситост и тежест и това спира приемането на големи количества храна. В България вече има няколко случая, в които балоните са предизвикали преплитане на червата. Те обаче в рекламните брошури на здравните заведения се премълчават.


Позиция
Защото виновните сме ние


Ние сме виновни, че плащаме на лекарите на ръка, виновни сме и заради лекарската грешка, немарливост и недоглеждане и най-сетне сме виновни и когато умрем. Защото, според лекарите, всъщност ние сами сме си виновни. Това е българската объркана реалност.
Георги Дянков от Бургас току-що беше навършил 35 години (виж стр. 4-5) и умря затова, че потърси лекарска помощ да отслабне, за да се пребори с диабета. Цената на това отслабване се оказа твърде висока- няколко хиляди евро и после... смърт. Толкова му струваше „революционния“ силиконов имплант, поставен в стомаха му.
Смъртта, разбира се, ще бъде разследвана. Но пак по български, колкото да се отбележи в архивите – че той сам си е виновен, защото пил алкохол по празниците. Нищо, че никога не е злоупотребявал с алкохола. Няколко грама стигат, да се вмени вина и на опечалените му роднини, че „не са го опазили“, а докторът да спи с чиста съвест, защото си е свършил работата, за която му плащат.
В Европа частна клиника като „Доверие“, в която прибират пари за „здравословното“ отслабване и допускат смърт, щеше да бъде попиляна от проверки и закрита, с голяма вероятност щеше да има и отнете лекарски права. В България обаче не правим така. Ние викаме същите лекари, допуснали смъртта, да участват и в аутопсията на трупа. Защо ли?

http://www.desant.net/show-news/19714/

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |