В новините
 
30.08.2010 08:16   Новината е видяна 3464 пъти
30 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ЗА РЕЗЕРВАТ

Има едно място край Бургас, което е птици, сол и хора. Притегателно е за много хора от различни страни и по различни причини. За природолюбителите това е птичият рай на България, където могат да се видят над 300 вида птици, за любителите на здравословния начин на живот, това е мястото, където могат да се отдадат на полезни процедури с лечебна луга и кал, а за кулинарите – това е мястото, където се получава така ценната готварска сол.
Да,  има такова място, и то се нарича Атанасовско езеро.
През 2010 г. се честват 30 години откакто езерото е обявено за резерват – първо природен, а от 1999 г. поддържан.
На всяка кръгла годишнина тези, които обичат езерото или работят за неговото опазване, организират малък празник, за да обърнат внимание на ценността или проблемите на резервата. Обикновено празникът е свързан с птиците и включва разходка със солничарското влакче.
Тази година обаче три организации обединиха усилия в желанието си да насочат празника не към „обичайните заподозрени” – институции, еколози, а към жителите и гостите на Бургас, които посещават езерото заради неговите лечебна луга и кал, които дори не са чували за резервата или не подозират, че живеят в близост до такова уникално за Европа място.
Каним Ви на 30 август 2010 г. (понеделник) от 17:30 часа в Южната част на Атанасовско езеро при басейните с лечебната луга и кал (между Администрацията на Солниците, морето и бившето корабче „Чайка”) на един по-различен рожден ден.
Честването на рождения ден на резервата се организира от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ). С един по-нетрадиционен празник искаме да се популяризират природните дадености на Атанасовското езеро и да се отбележи 2010 - Международната година на биоразнообразието. Сред лугата и лечебната кал ви очакват много приятни изненади:

•    Монтиране на голяма информационна табела за Атанасовско езеро, лугата, калта и солодобива. Дървената част ще бъде изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП.
•    Раздаване на информационни материали на всички присъстващи граждани и гости (дипляни, стикери, тениски, разделители, „късмети”)
•    Обявяване на фото конкурса „30 години резерват Атанасовско езеро”
•    Потапяне в лугата и мазане с кал на всички желаещи (носете си бански костюм )
•    Оформяне на фигура на пеликан и изписване на 2010 - годината на биоразнообразието, върху пясъка на отсрещната плажна ивица с кални черни тела
•    Торта и разхладителни напитки

Мястото на празника е достъпно от 3 подхода: пешеходен - по море и по пътя за солниците, велосипеден - по пътя за солниците от паркинга на стария плаж и с автомобил - по пътя за Сарафово и оттам, вдясно по отбивката за Южните солници (има обособен паркинг пред бариерата на солниците).
В деня на честването „Черноморски солници” АД ще разрешат достъпа с автомобили за журналисти през входа откъм града, за да не се налага да заобикаляте езерото. Имаме възможност да организираме и транспорт до мястото - автобусчето тръгва в 17 часа от ул. Булаир  срещу Химическото чистене.


Ключови думи: Бургас, птици, Атанасовско езеро,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |