В новините
 
28.03.2024 22:13
Търсене
 
 
01.02.2011
Трифон зарезан
Хубавото на наличието на два стила - нов и стар, е, че някои тачени от нас празници се удвоиха. По-скоро онези празници, в края на които човек вижда всичко хубаво, розово и двойно. Днес е Трифон Зарезан - след две седмици също. Тъй като ни е присърце 14 февруари, ще пропуснем днешното слово. Именници: Трифон, Трифонка Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Но наследникът на Гордиан - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празникът се нарича още Трифон зарезан, Зарезановден, Трифун чипия, Трифун Зарезой, Триун пияница
20.12.2010
Игнажден - от това кой пръв ще влезе в къщата ви, зависи каква ще е годината
Това, което установяваме за Игнажден (виж по-долу) е, че днес не трябва да се работи! Именници са Игнат (на латински името значи "огън"), Огнян, Огняна, Пламен. Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Той е бил епископ на града в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Той е ученик на апостол Йоан осъден на смърт от римския император Траян. Игнажден е ден, в който би трябвало да се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Народна метеорология Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари Народни поверия, свързани с празника Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.
30.11.2010
Св. апостол Андрей Първозвани
На този ден празнуват именниците Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Адриана, Силка. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Вярва се, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча посочил на народа минаващия Исус. Така Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест. Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.
24.11.2010
Старт на автоматистрала Хемус
Изменение и допълнение на решение по ОВОС на министъра на околната среда и водите № 166-14/1996 г. , разгледа днес Висшият експертен екологичен съвет към Миниситреството на околната среда и водите, с което бе одобрена реализацията на проекта АМ “Хемус” от км 0+000 до км 8+500, включително прилежащите пътни възли и отклонения. Заседанието беше ръководено от председателя на съвета – зам.-министър Евдокия Манева, в разискванията от страна на неправителствения сектор участваха проф. д-р Мария Златева, председател на Федерация „Интереко 21” и Дончо Иванов – председател на гражданско сдружение „Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие. Възложител на инвестиционното предложение е Агенция „Пътна инфраструктура”, до момента частично са извършени строителни работи по насипите, почистване на хумуса, полагане на пътната основа и малките съоръжения.
18.01.2010
Община Бургас отново премахва чергарски бивак в „Славейков”
Община Бургас започна премахването на двайсетина новоизникнали бараки, палатки и имровизирани заслони на роми, самонастанили се в околностите на комплекс „Славейков”. Мястото е предпочитано от тях и се намира успоредно на железопътната линията, в района на бившата зеленчукова борса. Миналата година при подобна акция от същия терен бяха премахнати над 30 незаконни постройки. При днешното събаряне паднаха 5 бараки. Обитателите на останалите имат срок да изнесат имуществото си и да напуснат мястото до утре /15 януари/, когато багерите ще се завърнат отново. Самонастанилите се роми са с адресна регистрация в други общини. Техните подслони се намират буквално на метри от железопътната линия. Там играят децата им. Там безконтролно се движат домашните им животни – коне и кучета.
20.12.2009
Седмокласника димитър димитров от ПМГ Акад.никола обрешков - бургас СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА В СЪСТЕЗАНИЕТО НАТУРА 2000
Финалният кръг на състезанието “НАТУРА 2000” за Бургаска област, което се организира от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), се проведе на 19 декември (събота) от 10:00 часа в залата на Областна администрация Бургас. На финала премериха сили 33 ученици от 7 до 12 клас, класирани сред общо 262 участници от 18 училища и 9 населени места в областта. Поради затруднената пътна обстановка сутринта децата от Ахтопол не успяха да се включат в състезанието. Финалният кръг включваше тест и практически задачи с времетраене 90 минути. Първите десет в класирането показаха отлични резултати и задълбочени познания за защитените територии и видове. С лекота разпознаха от снимки 10 растителни и животински вида, определиха вярно с каква цел са обявени биосферните резервати в страната и изброиха световно застрашените бозайници, срещащи се в България.
02.10.2009
Discovery Channel представя ексклузивна световна премиера и уебсайт, които документират ново изследване за еволюцията на човека
След публикация в американското списание „Наука”, посветена на намирането и изследването на останки от женски скелет на 4,4 милиона годишна възраст, наречен Арди, Discovery Channel представя световната премиера на филма – „Откриването на Арди”. Премиерното заглавие с впечатляващи разкрития ще се излъчи в България през декември тази година. Двучасовият филм разказва за цялостното изследване, което води до намирането на вкаменелости от вида ардипитекус рамидус. Днес Discovery стартира уебсайта www.discovery.com/ardi с подробна информация, за всички които искат да научат повече за Арди. Освен това ще се излъчи и специален епизод наречен „Разбирането на Арди” – едночасов филм, заснет със съдействието на CBS News с водещ Паула Зан, която в момента работи за CBS и CNN. Специалният епизод включва коментари от членовете на изследователския екип д-р Тим Уайт, д-р Йоханес Хейли-Селасие, д-р Джидей Уолд Гейбриел, д-р Оуен Ловджой, Бруукс Хансън, главен издател на списанията „Физиката като наука” и „Наука” и журналиста Ан Гибонс.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |