В новините
 
28.03.2024 22:20
Търсене
 
 
19.10.2010
На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.
На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят. Виж Успение на св. Йоан Рилски. Тридесет и четири години след успението си св. Йоан се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Иоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
09.04.2010
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова. Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.
08.11.2009
Архангел Михаил
Днес Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден. Православната църква определя Св. Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил-лечител на недъзите, Уриил-просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения. Ангелите са пазители на човешкия род и всеки човек получава с рождението си по един ангел-пазител. Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола. Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. На неговия празник във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве. Именници днес са: Ангел. Михаил, Ангелина, Ангелинка, Михаела, Михо, Мирослав, Мирослава. Лина, Михайлина, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Радко, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка, Радостина, Райна, Райко, Райчо, Рафаил, Руска, Руси, Руслан
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |