В новините
 
28.03.2024 14:33
Търсене
 
 
27.12.2010
Стефановден
Именници: Стефан, Стефана, Стамен, Стоимен, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Стойо, Стойка, Станка, Станко, Стоян, Стоянка, Таня, Таню, Запрян, Запряна, Цанка, Цонко. Св. първомъченик и архидякон Стефан - след възнесението на Господа поставен за дякон, обслужвал верните. Усърден в служението, той е първият мъченик за Христа. В защита на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден - с камъни убит в 37 година. Днес Църквата празнува паметта на своя първомъченик св. Стефан. Животът на светеца до времето на избора му за дякон от апостолите (Деян. 6:5) за нас остава напълно неизвестен. Ние не знаем нито кога се е родил, нито кога и от кого е бил обърнат в християнството. Нещо повече, всичките ни основни сведения за подвига и делото на този дивен "мъж, изпълнен с вяра и Дух Светий", дължим на перото на св. ап. Лука и неговата книга "Деяния на светите апостоли". Св. Епифаний Кипърски (+403 г.) в своето "Срещу ересите" (Panarion), споменава св. Стефан измежду числото на седемдесетте апостоли. Някои изследователи считат, че това свидетелство на св. Епифаний не заслужава доверие, но техните мнения не се базират на някакво конкретно доказателство. Сведения от по-късно време дават на някои основание да допуснат, че св. Стефан е роднина на св. ап. Павел.
22.12.2010
Св. великомъченица Анастасия 22 декември
Именници: Анастасия, Ася, Наташа. Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. Именно от нея и от учителя си Хрисогон, Анастасия получила познания за Бога. Пламенната вяра, която горяла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли. След смъртта на майка й, бащата на Анастасия я омъжва на сила за езичник, който по-късно се удавя в морето. След смъртта му, тя раздава на бедните цялото им имущество. Когато управителят разбрал, че такава видна римлянка се е отказала от езичеството, донесъл за нея на царя. След неуспешни опити да я отклонят от праведната вяра, Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена. Мощите й били пресени в Цариград.
19.10.2010
На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.
На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят. Виж Успение на св. Йоан Рилски. Тридесет и четири години след успението си св. Йоан се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Иоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
14.10.2010
Петковден
Именници са Петко, Петка, Петкана, Параскева, Пенчо, Пеньо, Пенка. Петковден е не само празник в чест на светицата-закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя-патрон на рода и семейството. Преподобна Петка, именувана също Параскева, живяла през ХІ век. Родителите й били българи. Живеели в град Епиват на Мраморно море. Били известни и състоятелни хора. Петка имала брат, който приел монашество и стигнал до архиерейски сан. Като брат си и тя още от ранни години проявявала наклонност към монашески живот. След като родителите й починали тя раздала имуществото си на бедните. После се заселила в Йорданската пустиня, където прекарала много години. В залеза на живота й се явил Ангел Господен и й наредил да се върне в родината, където тя заживяла като странница в усамотение и молитва при храма “Свети Апостоли” в Епиват. След смъртта й християни намерили нетленното й тяло и я погребали в катедралния храм.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |