В новините
 
17.07.2006 13:26   Новината е видяна 4528 пъти
50 години Несебър - град - музей
На 18 юли 2006 год. се навършват 50 години от обявяването на Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение.

И макар интересът към Несебър и неговите паметници да датира още от началото на 19 век, все пак истинското системно изучаване на старините на града, както и основните дейности по реставрацията и консервацията в града, започват именно тогава.
Това е първият държавен акт, който обръща специално внимание на древния град и на неговия голям потенциал като туристически и курортен център, като средище на културен туризъм.

Следват години на интензивни археологически проучвания в града, извършвани от изявени български археолози. Разкриват се сгради от елинистическата епоха, проучват се крепостните съоръжения на античния и средновековния Несебър. Само месец след излизането на Постановлението, през август 1956 год. е открита и първата музейна експозиция в Несебър. Тя е малка, разположена е в църквата “Св. Йоан Кръстител”.

Пак по това време започват и мащабни консервационно-реставрационни работи на крепостните стени, църквите, стенописите в тях, възрожденските къщи. Нараства многократно числото на декларираните паметници на културата с национално и местно значение.
Всичко това съвсем закономерно довежда до международното признание. На своята декемврийска сесия през 1983 год., проведена в град Флоренция, Италия, Комитетът за световно наследство вписва Несебър в списъка на Паметниците на Световното културно и природно наследство. Така Несебър става един от седемте български паметника – световно наследство и единствения град в България, вписан в този престижен списък. От 1992 год. Несебър става член и на Организацията на градовете световно наследство.

Културните празници на града ще бъдат открити на 18 юли в античния театър с операта “Аида” от Джузепе Верди.
В постановката ще вземат участие именити български солисти, хорът и оркестърът на Бургаската опера.

На 20 юли на площад “Месамбрия” за пореден път ще бъде представен ритуалът „Хлябът на народа”, а на 21 сцената на амфитеатъра ще бъде домакин на постановката „Жени ми се, та ми се плаче” на театър „Искри и сезони”.
Два дни по-късно отново там ще има демонстрация на айкидо техники на националния отбор на Република Корея.

В археологическия музей на града на 25 юли самостоятелна изложба ще открие живописецът Владимир Кондарев. На следващия ден акцентът ще е отново на сцената на амфитеатъра, където ще се проведе детското шоу „Мини мис и мини мистър” с Илияна Балийска.

Програмата за месец август ще започне с постановката „Вражалец”в изпълнение на общински театър Несебър.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |