В новините
 
18.07.2006 14:13   Новината е видяна 3429 пъти
Ефективни санкции за шофьори нарушители иска бургаски депутат
16 са пострадалите деца в Бургаско от началото на годината


Адекватни допълнителни мерки за намаляване инцидентите с деца на пътя по време на лятната ваканция поиска бургаският депутат Фатме Илияз. Народният представител настоява за санкциониращи механизми, които да постигнат реална превенция при опазването живота и здравето на подрастващите. “Зачестиха случаите на блъстати и пергазени деца, дори майки с колички в градовете, включително и при пресичане на пешеходни пътеки. Част от тези случаи на погазване на закона станаха причина за погубване на човешкия живот. Вече има създадена и неправителствена организация, която подпомага деца, пострадали при тежки пътно- транспортни произшествия и останали инвалиди за цял живот”- припомня Илияз.
Депутатът потърси становището на министъра на вътрешните работи Румен Петков по актуалния проблем.
“Въпросът е комплексен и надхвърля компетенциите на МВР. За съжаление, стотици хиляди са водачите на МПС, извършили нарушение, върху които е подходено по съответния ред и впоследствие няма движение, т.е. този превантивен ефект на санкцията се губи някъде и у една част, особено у безотговорните водачи, остава чувството за ненаказуемост. Именно този въпрос трябва да намери своето решение с усилята на парламента и правителството”- заяви Румен Петков от парламентарната трибуна. Министърът подчерта, че специализираните органи на МВР извършват постоянни превантивни действия за ограничаване на предпоставките и броя на тежките пътно-транспортни произшествия. 70 000 лева за 2006 г. са предвидени за програми за защита на децата от катастрофи.
Според него увеличеният брой на загиналите и пострадалите деца през тази година се дължи на по-големия брой инциденти като цяло. През полугодието при пътни злополуки в страната са загинали 16 и са ранени 436 деца и юноши до 17 годишна възраст. В сравнение със същия период на миналата година завършилите с фатален край инциденти са с 5 повече, а пострадалите са с 10 по-малко.
За бургаска област статистиката е по-благосклонна. Инцидентите с деца са 8,9% от общия брой на пътните произшествия. В 179 катастрофи за първите шест месеца на 2006-та са пострадали 16 деца на възраст между 3 и 16 години. Сравнение със данните за същия период на миналата година при произшествията с деца и младежи се констатира намаление с 4 броя на инцидентите, с 1 бр. при загиналите, с 5 бр. при ранените. Най-много са малчуганите, пострадали като пътници в кола. Следват случаите, в които децата са пешеходци. Несъобразена скорост, неспазване на предимство, неправилни маневри са основните причини за пътните произшествия, при които са ранени деца в бургаско.
“Тази статистика говори в голяма степен за културата на водачите на превозни средства, но и за семейното възпитание, което даваме на нашите деца, тъй като сериозен процент от пострадалите са се возили в колите на родителите си. Не на последно място нараства и необходимостта от по-сериозна превантивна дейност с подрастващите по темата за пътната безопасност в училище”- коментира Фатме Илияз.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |