В новините
 
20.07.2006 09:23   Новината е видяна 3907 пъти
Металургичният завод Промет Стиил подпомага летни студентски бригади за разкопки на тракийско селище
Металургичният завод Промет Стиил откликна на апела на президента Георги Първанов и подкрепи инициативата “Съхрани българското, съобщиха от завода. Летни експедиционни бригади 2006 година”. В рамките на тази инициатива студенти от различни български университети ще работят на разкопките на тракийското селище в Националния археологически резерват Деултум, село Дебелт, в непосредствена близост до металургичния завод Промет Стиил.
След като миналата година дружеството съвместно с историческия музей в Средец консервира средновековна църква от 9- ти век, в която се предполага, че е покръстен самия цар Борис I, това лято Промет Стиил се включи в Националното движение “Българско наследство” за опазване и социализиране на културното и природното ни наследство, чрез подпомагане на студентски археологически бригади.
Идеята е археологическият резерват Деултум да се превърне в средище за утвърждаване на националното ни самочувствие. В него, на площ от три кв. км. са регистрирани множество обекти от различни исторически периоди – от къснобронзовата епоха до късното средновековие. Основният обект са останките на голяма баня построена в края на ІІІ век и разположените над нея останки от ранносредновековни градежи. Зидовете й на места са запазени на височина до 2 м. Изключително редки за южна България са находките от селището, възникнало през VІІ-ІХ в, след нейното разрушаване.
Амбицията е работата по разкопките да повиши квалификацията на студентите, да им даде нови познания по консервация и реставрация на археологически обекти, опазване на културното наследство и културен туризъм. Студентските бригади ще бъдат съпътствани от лекции на археолози, реставратори и архитекти. В почивните дни младите хора ще имат възможност да участват в екскурзии. Осигурена е богата програма за свободното време и занимания със спорт.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |