В новините
 
24.07.2006 09:01   Новината е видяна 3625 пъти
Нова жертва на телефонните измамници в Бургаско
В РПУ Средец е получено съобщение от 75 годишен мъж от с. Момина църква за това, че ден по-рано му е извършена измама за сумата от 600 лв.
Установено е, че на домашния си телефон възрастния човек е получил телефонно обаждане от лице, представящо се за негов внук. «Внукът» му заявил, че има нужда от пари, като се разбират парите да се предадат в центъра на селото на негов приятел, тъй като му изникнал спешен ангажимент.
Работата по случая продължава от служители на РПУ Средец.


ОДП Бургас за пореден път предупреждава гражданите към повишена бдителност при получаване на телефонни обаждания от лица, представящи се за близки роднини и искащи парични суми.
Нееднократно са извършвани измами, както на територията на Бургаски регион, така и в цялата страна по механизъм, различаващ се само в детайлите. Най-често схемата е такава:
Престъпниците подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната наивност, доброта и отзивчивост. На стационарния домашен телефон на възрастни хора звъни човек и се представя за техен познат или далечен роднина от друг град, като в повечето случаи ги предизвиква те да споменат някакво име и ги разпитва за близките им. Обяснява, че е капарирал някаква стока (напр. маслени рафинатори), но е възпрепятстван и не може да пътува. Моли “своите роднини” за услуга – да отидат до съответната фирма, да доплатят и вземат стоката, като обещава до няколко дни да им възстанови парите и транспортните разходи и да си прибере закупените детайли. Обикновено измамникът изпраща потърпевшия в друго населено място, където уж ще го чака представител на фирмата – продавач. Там гражданинът заплаща определена сума (над 1000 лв.) и получава стоката – най-често негодни, бракувани детайли за текстилната промишленост с лош вид и опаковка. Потърпевшият изчаква няколко дни и след поредица неуспешни опити да се свърже с лицето, поръчало покупката, се явява в полицията. Като създават у хората убеждението, че правят услуга на свой познат или роднина, измамниците си осигуряват получаването на значителни суми. В много случаи измамените продължават безрезервно да вярват, че са помогнали на свой близък, дори и след подаване на жалба в полицията.
Икономическа полиция съветва гражданите, ако им бъде отправена подобна молба, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.
Препоръчваме на гражданите при всяко съмнително обаждане, касаещо сделки или услуги, свързани със значителна сума пари, да се посъветват с районния си инспектор или да позвънят на тел. 166.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |