В новините
 
25.07.2006 15:02   Новината е видяна 4640 пъти
Промяна в изборния закон искат 15 десни партии и обществени организации от Бургас
За промяна в изборния закон настояват 15 бургаски партии и обществени организации.
Днес представители на местните структури на СДС , БНС Радикали, Гергьовден, Новото време, НД “Екогласност”, Атака, БДФ и др. се подписаха под декларация, адресирана до Президента, Председателя на НС, председателите на парламентарни групи и до председателя на Законодателната комисия към НС.

“Считаме, че изборното законодателство трябва да се промени. В момента то създава предпоставки за купуването на гласове и двойно гласуване. Въпреки приетите досега поправки в изборното законодателство, на практика т.нар. изборни екскурзии остават факт”, се казва в декларацията.

“Не желаем съдбата ни да се решава от наши сънародници, които са избрали да живеят в друга държава и не са пряко засегнати от събитията у нас”, обяви секретарят на СДС-Бургас Тошко Иванов.

Бургаските партии и организации предлагат да бъде въведено изискването гласоподавателят да е живял в страната минимум 6 месеца през последната календарна година. Същото изискване да бъде приложено и към българските граждани, които гласуват в дипломатическите и консулските представителства на Република България.

Да бъдат заличени от избирателните списъци имената на гражданите, които към датата на съставянето им не са се намирали в страната, а удостоверяването на това обстоятелство да става чрез справка в информационните масиви на МВР, е друга промяна за която настояват местните политици и общественици.

Според тях е необходимо в избирателните секции, където на последните парламентарни избори са подадени над 90% от гласовете само за една политическа партия, ЦИК да командирова за членове на секционните комисии лица, посочени от парламентарните партии пропорционално на националния им резултат.

От Бургас предлагат още да бъде създаден единен регистър при издаването на удостоверения за гласуване на място извън посочения адрес, както и гласуването на български граждани в чужбина да се извършва само в дипломатическо или консулско представителство, когато предварително са се записали повече от 100 избиратели.

“С предложенията си целим ограничаването на т.нар. изборен туризъм и въвеждането на демократичност и справедливост. В противен случай обществеността остава с впечатлението за нечестно проведени избори и за обезмисляне на гласуването на всеки един български гражданин”, обяви председателят на общинската структура на Новото време Момчил Момчилов.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |