В новините
 
28.07.2006 15:09   Новината е видяна 3494 пъти
Кръвните центрове ще доставят безплатно кръв на болниците
Кръвните центрове ще доставят на лечебните заведения кръв и кръвни съставки безвъзмездно, а Изпълнителната агенция по лекарствата ще води регистър на сериозните инциденти и нежелани реакции, свързани с вземането и употребата на кръв и кръвни съставки. Това реши днес парламентът при окончателното гласуване на промените в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

Промените предвиждат към Министерството на здравеопазването да се създаде регистър на лечебните заведения, които извършват дейности по вземане, диагностика, преработка, съхраняване и разпределение на кръв и кръвни съставки.

Законът предвижда още кръвните центрове да доставят безвъзмездно на лечебните заведения за болнична помощ и на диспансерите с легла преработена кръв и кръвни съставки, но в определени количества.

Извън тези количества кръвните центрове ще могат да доставят кръв и кръвни съставки срещу заплащане на разходите по тяхното диагностициране и преработка.

60% от получените средства ще бъдат отделени за финансиране на кампании за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, както и за материални активи на кръвните центрове.

40% от средствата, получени от болниците срещу допълнителните количества кръв и кръвни съставки ще бъдат дадени за заплащане на труда на работещите в кръвните центрове, които в момента получават много ниски възнаграждения.

Измененията в закона предвиждат директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата да изпълнява функциите на компетентен орган по отношение на дейността на лечебните заведения по вземане, диагностика, преработка, съхранение, употреба, разпространение, осигуряване на качества и безопасност на кръвта и кръвните съставки. Той ще се грижи и за трансфузионния надзор, за спазване на изискванията на закона и правилата за добра лабораторна и добра производствена практика. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата ще осъществява непосредствения контрол чрез определени от него длъжностни лица.econ.bg





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |