В новините
 
28.07.2006 15:25   Новината е видяна 4537 пъти
“Аполония” под знака на Амадеус
Музика на Моцарт ще се носи заедно с бриза над Созопол на XXII издание на фестивала "Аполония". Празниците на изкуствата в морския град са посветени на 250-годишнината от рождението на гения. Затова на всеки концерт с класическа музика между 1 и 10 септември ще бъде изпълняван шедьовър на Амадеус, съобщи изпълнителният директор на фондация "Аполония" Маргарита Димитрова.

Честта да открие фестивала тази година се падна на Младежката филхармония при Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Оркестърът ще свири в Амфитеатъра на Созопол, а солист ще бъде сопраното Ина Кънчева. Оперната певица нашумя преди 6 години, когато примадоната Монсерат Кабайе я покани да пее заедно с нея на концерта й в София. Това даде тласък на кариерата на българката у нас и в чужбина.

Сред големите изненади на фестивала е гастролът на световноизвестната пианистка Павлина Доковска. Тя пристига от САЩ за две срещи с публиката. На 2 септември ще изнесе самостоятелен рецитал, а следващата вечер е съвместният й концерт със Стефка Евстатиева. За именитото сопрано това ще е официалната раздяла с почитателите й, допълни Димитрова.

Театърът и тази година остава силна страна в афиша на "Аполония". Топ режисьорът Александър Морфов избра да покаже спектакъла си "Дон Жуан" в Созопол преди официалната премиера в Народния театър. Досега негови представления не са гостували на фестивалната сцена.

За първи път завеса ще вдигне и новата постановка на Деси Шпатова, подготвяна в Сатиричния театър. Според предварителната програма на Празниците на изкуствата премиерата на "Отделената глава" е на 2 септември. В основата на спектакъла е романът на Айрис Мърдок, адаптиран за сцената от актрисата Снежина Петрова. Сюжетът му се заплита от вечни теми като брака, прелюбодейството, кръвосмешението.
Хитово заглавие в програмата е и "Домът на Бернарда Алба" от Лорка. Публиката ще види два варианта, станали хитове в театралния афиш. На 3 септември е представлението на режисьора Стоян Радев във Варненския театър, донесло номинации за награда "Аскеер" на всички актриси в него. Следващата вечер пък е версията на Възкресия Вихърова в Народния театър.

В програмата "Театър на маса" ще бъдат представен текстове на нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек и на Силвиан Дюпон вдъхновени от Хенрик Ибсен и Самюел Бекет. Йелинек разсъждава "Какво се случи след като Нора напусна мъжа си, или Опорите на обществото", а Дюпон вкарва във "Второто падане" героите от "В очакване на Годо".
С интерес се очаква и гостуването на сценариста на "Ъндърграунд" Душан Ковачевич. Сръбският драматург, който в момента е посланик в Португалия, със сигурност ще дойде на "Аполония", обяви Маргарита Димитрова. Освен, че ще се среща с читателите си, в Созопол той ще гледа и пиесата си "На хубавия син Дунав", поставена миналия сезон от Бина Харалампиева в Ловеч.

Теодора Димова и Георги Тенев са сред останалите автори, които ще бъдат представени на фестивала. Това ще е първата среща на Димова с читателите след като романът й "Майките" бе удостоен с литературна награда от Австрия неотдавна. "Аполония" ще покаже и постановката на Стилиян Петров "Невинните", в чиято основа е "Майките".

Представянето на "Партиен дом" на Георги Тенев също ще се превърне в спектакъл, очакват организаторите. То ще е с участието на актьори от Варненския театър и под режисурата на Явор Гърдев.

На "Аполония" ще дойде и Мая Новоселска. На 6 септември тя ще чете текстове от сбирката "Аз съм един сън" на загиналата преди няколко години ученичка Дафина Георгиева. Същия ден е и представянето на романа "Стъклената река" на Емил Андреев, спечелил миналата година наградата на фондация "Вик".

Във фестивалната програма е залегнала и Панорама на българското кино. Амбициите на организаторите са да покажат "Разследване" на Иглика Трифонова, "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, "Приятелите ме наричат чичо" на Ивайло Христов и "Обърнатата елха" на Иван Черкелов.
Гости на Аполония ще бъдат и музикантите от D2, дует "Каризма", Графа и Тони Димитрова. Трупата на Нешка Робева. ще изиграе най-новия й спектакъл "Арамии".

Учениците от Майсторския клас на виртуозния цигулар Минчо Минчев също ще се представят на "Аполония". Те ще свирят на 10 септември. Тогава е изявата на националния ансамбъл "Филип Кутев", който ще закрие Празниците на изкуствата.events.dir.bg






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |