В новините
 
07.08.2006 09:31   Новината е видяна 3917 пъти
Безплатни гинекологични прегледи за жени от ромски произход започват в бургаска област
В изпълнение на Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства, Министерството на здравеопазването организира провеждането на профилактични гинекологични прегледи на здравнонеосигурени жени от ромски произход.
Реализацията на тази програма започва от днес - 7 август в Бургаска област.
На 7, 8 и 9 август ще се проведат прегледи в град Царево, като мобилният кабинет ще бъде разположен в квартал «Мандрата».
На 10 и 11 август мобилният кабинет ще бъде в град Ахтопол.
На 12, 13 и 14 август прегледите ще бъдат в Синеморец.
С прегледите в Бургаска област се предвижда да бъдат обхванати около 450 жени от ромски произход, живеещи в махали. В тези населени места няма акушер-гинеколог и постоянно работещ гинекологичен кабинет. Тъй като повечето от тези жени са здравнонеосигурени, те не са обхванати с профилактични преглади в системата на доболничната медицинска помощ.
Прегледите ще се извършат в мобилен кабинет, на място в кварталите, населени предимно с български граждани от ромски и турски произход, от екипи, снабдени със специализирано оборудване и транспорт.
Освен профилактичен гинекологичен преглед ще бъдат взети и изследвани цитонамазки от всички прегледани жени. Отчитането им ще се извърши в София от специалист патологоанатом, след което резултатите ще бъдат върнати на всяка жена с указания за последващи прегледи и лечение, ако се налага.
Средствата за организиране и извършване на прегледите и изследване на цитонамазките са за сметка на Плана за действие към Здравната стратегия за лица ва неравностойно положение, принадлежещи към етнически малцинства.
В началото на септември тази програма ще бъде реализирана и в област Видин, а в началото на октомври - и в област Монтана.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |