В новините
 
08.08.2006 09:10   Новината е видяна 4566 пъти
В Община Царево продължават безплатните гинекологични прегледи
От вчера, 7 август, в Община Царево бяха открити медицински мобилни кабинети за безплатни профилактични гинекологични прегледи за онкологични заболявания и полово-преносими болести сред неосигурените жени в неравностойно положение на възраст от 18 до 55 години.
Профилактичните прегледи са в изпълнение на плана за действие към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение , принадлежащи към етническите малцинства 2005 – 2007 г.
Мобилните кабинети, които работят изключително на терен, са предоставени по програмата “Превенции и контрол на хив – спин” и са на Фондация “Областен ромски съюз” – Бургас.

Целта на програмата е да се вземат своевременни мерки за преодоляване на здравните проблеми на абсолютно всички неосигурени жени, които не са обхванати от профилактичните прегледи, да се подобрят възможностите им за достъп до здравеопазването и намаляване на заболяваемостта, както и да се спре процесът на трайно намаляване на работоспособността сред тях, сподели Гюлбин Ахмедова – консултант към Министерството на здравеопазването, която е част от мобилния екип.
Програмата на Министерството на здравеопазването е концентрирана там, където профилактиката не е застъпена активно, като общините Царево, Созопол, Приморско, Монтана, Видин и др. От направената логистика в Бургаски регион и като се има предвид, че в Царево няма специалист акушер-гинеколог, от Министерството на здравеопазването са решили програмата да стартира именно в този регион.

450 са неосигурените жени на територията на общината на възраст от 18 до 55 години, от които само в Царево са 250, в Ахтопол и Варвара –110.
Профилактиката е застъпена в политиката на Министерството на здравеопазването като един от методите за ранна диагностика на заболявания на шийката на матката. В мобилните кабинети това се извършва с вземане на цитонамазка.
Медицинските екипи, снабдени с мобилен транспорт, извършват прегледите в Община Царево по график. На 8 август те преглеждат в ромските махали “Стадиона” и “ Мандрата” в Царево.
На 9 август , мобилният кабинет отново ще бъде на “Стадиона” за вторични прегледи, на 10 и 11.08. – в селата Лозенец и Варвара , на 12 и 13.08. – в Ахтопол, на 14 и 15.08. – в Синеморец, след което ще тръгнат по обратния път. От МЗ приканват всички жени , които са неосигурени, без разлика дали са от български, ромски или турски произход, да не пропускат предоставената им възможност за безплатен профилактичен гинекологичен преглед в мобилните кабинети на територията на общината.
До този момент през тях са преминали 65 жени.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |