В новините
 
14.08.2006 14:25   Новината е видяна 4370 пъти
ВИП гости за 50 годишния юбилей на Несебър на Голяма Богородица
Президентът на България Георги Първанов ще пристигне в Несебър за Голяма Богородица, когато се чества празникът на града.
Тази година на 15 август градът ще отбележи и 50-годишният юбилей от обявяването на Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение.
В присъствието на Президента на Републиката, след благословията на секретариата на Вселенския патриарх, във вторник, кметът Николай Трифонов ще открие новия паметник - символ на Несебър, по проект на скулптура Ставри Калинов.
Час по-късно Георги Първанов ще бъде гост и на тържественото събрание, посветено на 50- годишния юбилей, което ще се проведе в най-старата трикорабна базилика в морския град „Старата Митрополия”. Очаква се на церемонията освен към жителите на града, приветствени слова президентът Първанов да поднесе и към 50-те личности, наградени за принос в развитието на музейното дело в Несебър. Тържествата ще продължат на Амфитеатъра в античния град с участието на ДФА "Пирин".
По време на визитата си на територията на община Несебър, Първанов ще посети и новоизградения палмов парк в Обзор, след което ще посети и Гюльовца.
Президентската програма предвижда посещение на деривация „Камчия” за откриване на довеждащ водопровод, свързан с разрешаване проблема по нормалното водоснабдяване на региона.

Кметовете на ХVIII-ти район на Будапеща – Унгария - Ласло Мещер, този на Сафранболу – Турция - Нихад Чебечи, зам.кметът на Охрид – Македония Спирко Николски ще бъдат също сред официалните
на празника на Несебър - 15 август.
Освен кметовете на градове, с които общинската администрация е установила трайни контакти, тази година за първи път уникалния ни град ще посети руска делегация, представляваща един от централните райони на Санкт Петербург - Петроградски, водена от председателя на общинския район Дмитрий Илковски.
Петроградският район е последният прибавен към международния списък с приятели на Несебър. Протокол за сътрудничество между общината и административното ръководство на „Окръг Петровски” бе подписан на 29 март т.г. когато общинска делегация, водена от Трифонов гостува в Руската федерация за представяне на Несебър като град-музей, включен в списъка на Световното културно наследство.

Кръгла маса, относно възможността за разширяване параметрите на приятелско сътрудничество между градовете, съгласно договорните отношения, ще се проведе на 17 август в конферентен център „Несебър”. Според несебърския градоночалник Николай Трифонов, инициативата ще спомогне за развитието на още по-добри отношения, за което благоприятстват както богатите културно - исторически наследства, така и съвременното туристическо и икономическо развитие на всяка от страните.



В навечерието на храмовия празник Св. Успение Богородично,
Несебър ще почете 50 от най-заслужилите през годините за развитието на музейното дело личности.
Сред наградените са първите учени популяризирали Несебър в историческата наука, първите работници в новооткрития през 1956 г. музей, първите реставратори и консерватори на паметниците на културата на територията на старинния град, кметове и председатели на общински съвети, ръководители и дарители.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |