В новините
 
15.08.2006 08:37   Новината е видяна 3963 пъти
Успение Богородично
Християнският свят днес посреща един от най-големите си и тачени празници – Голяма Богородица или Свето Успение Богородично.
“Святото” заспиване на Христовата майка и нейното възнесение е едно от светите тайнства, превърнати от църквата в догма и почитани през вековете до ден днешен. Единствено пророк Илия и етиопският християнски първоучител Енох са се възнесли живи като Богородица в небесните селения.

Легендата разказва, как докато Мария се молела в Гетсиманската градина на Елеонската планина, пред нея се явил архангел Гавраил с палмово клонче в ръка и я известил, че след три дни ще се възнесе на небето при своя син.

Последното желание на Богородица било да види всички 12 Свети Апостоли събрани заедно, които по това време проповядвали в различни краища на света.

Апостолите били пренесени в Ерусалим и се явили в едно и също време пред вратите на дома й. А нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване, откъдето идва и думата "успение" - заспиване.

Апологетите на християнската църква твърдят, че чрез Богородица, Бог е слезнал от небето на земята. Славянските народни поверия и обичаи свързват празника и с последните дни на лятната жътва и прибирането на реколтата.

Църковните канони постановяват две седмици преди Св.Успение Богородично да се пости.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |