В новините
 
21.08.2006 09:02   Новината е видяна 5037 пъти
Бърза процедура по признаването на казармата за трудов стаж иска бургаски депутат
Ускоряване на процедурата за признаване на казармата за трудов стаж поиска депутатът от ДПС Фатме Илияз. В питане до министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова народният представител иска яснота относно възможностите за подобряване на процедурата по признаването за трудов стаж на времето, прекарано в отбиване на редовна военна служба от мъже, подлежащи на пенсиониране. В другия масов случай се налага признаването на този стаж на вдовици, получаващи пенсията на починалите си съпрузи.
Въпросът на депутата бе провокиран от последната приемна, проведена в Бургас и Айтос, на която Фатме Илияз и експерт по социално- пенсионната система консултираха граждани.
При оформянето на трудовия стаж на дестки мъже от бургаска област, подлежащи на пенсиониране или на вдовиците, които подават искане за получаване пенсията на починалите си съпрузи, от службите на НОИ не признават военните книжки на кандидатстващите за пенсиониране, а изискват бележка, която се издава от Военния архив в град Велико Търново. “Хората чакат близо година да получат бележка, която да представят пред НОИ, за да им се признаят двете години за трудов стаж”- обяснява абсурдната ситуация в питането си Фатме Илияз.
Министерството на труда и социалната политика съвместно с Министерството на отбраната да ускорят и подобрят начина на издаването на документа и хората да не чакат в продължение на 12-14 месеца за признаване на престоя в отбиване на редовна военна служба за трудов стаж- настоява още депутатът.
От социалното министерство уточняват в отговор на питането, че военноотчетната книжка е официален удостоверителен документ, но ако тя не може да бъде представена или по нея не може да се определи точния период на наборната служба, се налага издаването на бележка от Централния военнен архив. От ведомството апелират в случаите, когато лицата знаят, че ще им се наложи да удостоверяват периода на наборната служба при предстоящо пенсиониране и не разполагат с необходимия документ, предварително да се снабдят с удостоверение от военния архив, а да не изчакват подаването на документите.
МТСП да изиска от МО да предостави тези стари архиви на НОИ, а НОИ да изгради системата си така, че още при подаването на документите за пенсиониране по ЕГН да се проверява пребиваването в казармата само срещу представяне на военната книжка на пенсионера- предлага Илияз. От ведомството на Емилия Масларова обаче се позовават на класифицираната информация, която военния архив съдържа и прави прехвърлянето на документи невъзможно.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |