В новините
 
24.08.2006 10:21   Новината е видяна 1907 пъти
Археологически проучвания в района на селата Оризаре и Кошарица
Студенти по археология от Шуменския университет в сътрудничество с Музей „Старинен Несебър” започнаха археологически проучвания в землищата на селата Оризаре и Кошарица. Проучванията се осъществяват под ръководството на проф. Иван Карайотов и докторанта Красимир Кръстев
Експедицията има за цел да обходи района и да регистрира антични селища, укрепления и крепости. При село Оризаре в местността Харманите вече се провеждат археологически сондажи. Те целят да се определи хронологията на античното извънградско селище на древна Месамбрия, което се намира тук.
Екпедицията е открила две малки антични укрепления в близост до сондирания обект. Археолозите са констатирали, че тези недвижими паметници са подложени на непрекъсната иманярска интервенция. Недалеч от полуразрушената Ламберова чешма, в района на един ловджийски бивак е разкопана и разрушена почти изцяло южната крепостна стена на малка крепост от епохата на късната античност. На няколко места едва е оцеляло външното лице на стената. Наоколо са разпръсната много фрагменти от строителна керамика, датираща от епохата на късната античност.
Експедицията на студентите-археолози от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще продължи до края на месец август.
Документацията от обхожданията ще постъпи в научния архив на Музей „Старинен Несебър”, а откритите материали ще постъпят във фонда на Музея.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |