В новините
 
04.09.2006 12:29   Новината е видяна 4410 пъти
В Айтос се споразумяха за секционните комисии на президентския вот
Цели четири часа продължиха в Айтос, в края на седмицата, консултациите с местните ръководства на политическите партии и коалиции, представени в 40-то Народното събрание за определяне броя и съставите на секционните избирателни комисии за предстоящите президентски избори.
В кабинета на кмета Евгени Врабчев дойдоха упълномощените представители на Коалиция за България, НДСВ, ДПС, Коалиция „Атака”, Коалиция ОДС, ДСБ и Коалиция БНС.

Присъстващите приеха предложението на кмета Евгени Врабчев за процентното съотношение на парламентарно представените политически сили в секционните избирателни комисии, което бе стриктно съобразено със Закона за избор на Президент и Вицепрезидент на Република България и Решение №19 на ЦИК от м. август т.г.

Стана ясно, че на президентския вот на 22 октомври т.г. в община Айтос ще има 48 избирателни секции, една от тях ще е в болницата. Според Закона, квотите за участие в СИК са изчислени на база на броя на народните представители – 229 депутати, като се изключат независимите – 11 на брой, уточни за местните медии Секретарят на Община Айтос Радка Недкова. В секции, в които ще гласуват до 300 избиратели, съставът на СИК ще бъде 7-членен, а в секции с избиратели над 300 души, СИК ще включват 9 членове.

По време на консултациите, спорове се заформиха заради претенциите на „малките” коалиции – Атака и ОДС за по-солидно участие в комисиите.. Те настояваха процентното съотношение в СИК да бъде съобразено с изборните резултати, защото част от техните депутати са вече в графа „независими”. Това противоречи на Закона, категорични бяха представителите на „големите”. Любопитен остава обаче, фактът, че нито една от „малките” политически сили не се „натискаше” за селските секции. Коалиция „БНС”, например избра да участва със свои членове само в градски комисии.

Според Панайот Которов, представител на Коалиция за България като първа политическа сила в НС, консултациите са били конструктивни и са се провели в дух на разбирателство. „Големите” партии и коалиции бяха толерантни към тези, които имат по-малко представители в НС и съответно по-ниски квоти в СИК. Коалиция за България, например, предостави на „малките” партии и коалиции, четири от полагащите й се ръководни позиции в секционните комисии.”, заяви соцпредседателят.

Румяна Денева, общински координатор на партия НДСВ в Айтос също си тръгна доволна след четиричасовите преговори.„Удовлетворена съм от консултациите и резултатите от тях. Общинската администрация беше подготвила отговорно своите предложения. Мисля, че всяка от партиите и коалициите получи това, което заслужава, на база на своето представителство в Парламента. Ако някой не е доволен от квотата си, трябвало е да помисли за това по време на парламентарните избори. Не е тайна, че Коалиция за България и НДСВ бяха изключително толерантни към „малките” партии и коалиции в НС и се съобразиха с техните претенции.”, каза г-жа Денева.

След срещата, мнението си сподели и Ружди Хасан, лидер на ДПС:” ДПС се отнесе много отговорно и принципно към консултациите за провеждането на изборите за президент в община Айтос. Изборът на Президент на Република България е от изключително значение за старта на страната ни в ЕС. Екипът на ДПС, който участва в консултациите, направи разумни компромиси, в рамките на които се оформи един баланс за участието на всички парламентарно представени политически сили в секционните избирателни комисии. Преди консултациите Общинският съвет на ДПС в Айтос се събра на разширено заседание, с участието на всички кметове и съветници на Движението, младежкият актив на ДПС и женската организация и набеляза критериите за кандидатите на ДПС в СИК. Хората, които ще представят ДПС в комисиите ще бъдат образовани, компетентни и ще работят с необходимата отговорност, пред вид огромното значение на тези избори за бъдещето на страната.”, заяви г-н Хасан.

Недоволството си от изборния закон пред „НП” сподели Петър Янев, представител на Коалиция ОДС. „Съобразихме се със закона, но той е крайно несправедлив към малките коалиции, защото в някои от СИК, те няма да имат и по един представител. До сега не беше така. Тъй като парламентарните групи са 7, тройната коалиция трябваше да има общо по 4 членове във всяка от секциите, а „малките” – по един. Коалиция ОДС ще има 31 представители в СИК, а общо секциите в общината са 48. Това означава, че в 17 от тях ОДС няма да присъства. Що се отнася до консултациите, мисля, че водихме един общо-взето конструктивен диалог. С администрацията и Коалиция за България се разбрахме по всички обсъждани проблеми, но представителите на НДСВ се държаха неотстъпчиво и не проявиха разбиране.”, заяви веднага след срещата г-н Янев.

Според закона, свои хора в половината от секциите няма да има Коалиция „Атака”, оплакаха се представителите им Радко Пенчев и Апостол Божиков. Атанас Атанасов и Недялко Койчев от Коалиция БНС заявиха, че нямат претенции по отношение на решенията, взети в резултат на преговорите. „Ние се съобразяваме със Закона и Решението на ЦИК за процентното съотношение на партиите и коалициите”, лаконичен беше Атанасов. БНС ще има 24 души в СИК, от тях – трима председатели, зам. председатели – трима, секретари – трима и 15 членове. В края на срещата, всички присъстващи на консултациите сложиха подписи под протокола с общите решения, постигнати с търпение, толерантност и зачитане на различните мнения. До 7 септември т.г. всички политически сили трябва да представят в Общината списъците с имената и данните на своите представители в СИК.

Съгласно квотите, Коалиция за България ще бъде представена в комисиите от 149 души, НДСВ – от 96, ДПС – от 61, Коалиция „Атака” – от 24, Коалиция „ОДС” – от 31, ДСБ – от 31, а Коалиция „БНС” – от 24. На консултациите бяха разпределени и ръководните постове в 48-те секционни комисии. Председателите, зам. председателите и секретарите ще са общо 144 души, а членовете на СИК – 272-ма.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |