В новините
 
05.09.2006 12:03   Новината е видяна 3912 пъти
"Спри на зебра!", призовава бургаски депутат
Кампания за обновяване на пешеходните пътеки около училищата в региона, стартира в навечерието на учебната година депутатът Фатме Илияз. "Спри на зебра" цели да повиши обществената чувстителност към проблемите на детската безопасност. Кампанията е продължение на инициатива от началото на лятото, когато народният представител поиска от вътрешния министър Румен Петков адекватни мерки за намаляване на инцидентите с деца на пътя по време на ваканцията.
"Всяка година десетки ученици стават жертва на произшествия, които не рядко водят до трайни и необратими последици. Децата често излизат внезапно на пътното платно, но основни виновници за катастрофите според статистиката са шофьорите, които карат с несъобразена скорост дори и около училищните дворове. Неработещи светофари, избледняла зебра и откраднати пътни знаци спомагат за несигурната обстановка на пътя"- смята Илияз.
Народният представител инициира поредица от срещи с кметовете на Средец- Тодор Пройков, Сунгурларе- Стефан Стратев и Руен- Дурхан Мустафа, които са подкрепили инициативата. В тези общини акцията стартира в края на седмицата. Градоначалникът на Руен се е ангажирал да направи проверка около училищата в общината и всички оживени места, където пресичат ученици да бъдат обозначени със зебри. Началото ще бъде поставено пред школата в селата Люляково, Дъскотна и Трънак.
Вчера Фатме Илияз се срещна и с кмета Йоан Костадинов, който също приветства идеята. Народният представител и градоначалникът се обединиха около становището, че безопасността на децата започва от училищния праг, където те прекарват по-голямата част от деня си, а обновяването на пешеходните пътеки е едно от важните условия учениците да се чувстват сигурни на пътя.
Фатме Илияз се надява кампанията да стане национална с включването и на други общини.
През първите седем месеца на годината в областта са регистрирани 24 пътни- транспортни произшествия, при които са ранени 26 непълнолетни. Половината от инцидентите са на територията на Община Бургас. Най-много деца -16 са пострадали на пътна отсечка. Сред опасните за учениците места се нареждат кръстовищата и пътните възли. Основна причина за катастрофите остава несъобразената скорост.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |