В новините
 
06.09.2006 08:39   Новината е видяна 3671 пъти
Частник бута посред нощ вили в детски лагер в Равда
Нов скандал около реституирана земя в границите на ученическия лагер в Равда се разгоря вчера. В ранните часове на 4 септември представители на фирма "Пайонир девелъпмънт" са навлезли в спорния имот и са съборили 4 вили и един склад, собственост на лагера, съобщиха от просветното министерство. Във вили близо до разрушените постройки е имало настанени деца.
"Машините на фирмата са скъсали главен водопровод, наводнени са помещения. Няма ток, а децата се местят в други стаи", разказа директорът на лагера Йордан Йорданов. Според него стойността на разрушените постройки е общо 150 000 лв. От лагера обаче незнайно защо не са сигнализирали полицията. Месеци наред около имота е имало активност.
От компанията категорично отричат да са бутали постройките. "Нямаме спор с просветното министерство за имот, не сме предприемали никакви подобни действия", коментира Янко Кръстев от фирмата. Собственик на компанията е Юрий Янушкевич от Литва.
На мястото на бутнатите вили фирмата предвижда да изгради комплекс "Емералд" с 800 апартамента и 2500 места за туристи, научи "Сега". Ще се строят 7 бара и ресторант "Кралицата на Азия", става ясно от сайта на проекта.
Собственикът е действал в разрез с разпореждането на две прокуратури - районна и окръжна, да не се предприемат действия до решаването на спора за земята, твърдят от МОН. Фирмата притежава нотариален акт за около 17 дка от територията на лагера, но министерството е обжалвало решението на поземлената комисия. Решението на първа инстанция е било, че МОН няма правен интерес. Междувременно през март компанията е получила разрешително да огради терена, но впоследствие то е отменено от регионалната ДНСК. В момента МОН чака решение на апелативна прокуратура по спора.
Това е поредният скандал с реституирана земя в лагера. През 2004 г. норвежката "Свартехавет Сан Сий" искаше да строи на реституирано парче от територията му, но това не бе допуснато. Норвежците заплашиха с дипломатически скандал, а в отговор бяха обвинени, че са заплашвали управата на лагера.
Протести имаше и през 2005 г. Тогава собственици заплашиха, че ако проблемът не бъде решен, ще влязат във владение на имотите си и ще ги заградят. От МОН отвърнаха, че разполагат с документи за собственост за над 220 декара земя, върху която са разположени общо 5 лагера. Всички дела, заведени от собственици, до момента са загубени, изтъкнаха тогава от ведомството.
Въпросът повдигна т. г. и областният управител на Бургас Любомир Пантелеев. Той поиска от министър Даниел Вълчев да предаде земята на собствениците или да я закупи на пазарни цени.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |