В новините
 
12.09.2006 10:56   Новината е видяна 3762 пъти
54 са жертвите при катастрофи за първите 8 месеца на годината в региона
През изминалите осем месеца на 2006г. на територията на регион Бургас бяха допуснати общо 263 тежки ПТП с 54 загинали и 321 ранени участника в движението. Сравнено със същия период на 2005г., се отчита намаление и по трите показателя. Намален е броя на ПТП с 28бр., на загиналите граждани с 10 и на ранените с 61 бр.
По място на допускане произшествията с пострадали се разпределят както следва:
В населено място са настъпили - 145 произшествия с 19 загинали и 159 ранени. Сравнено с ПТП допуснати за същия период на миналата година в населено място призшествията са увеличени с 4 броя , а се отчита намаление на загиналите с 3 и на ранените с 20 бр.
Извън населено място произшествията са- 118 с 35 загинали и 162 ранени. Сравнено с ПТП настъпили за същия период на миналата година в извън населено място се отчита намаление и по трите показателя. на произшествията с 32 бр.,на загиналите с 7 и на ранените с 41.
Най-голям е броя на произшествията при сблъскване между МПС. Регистрирани са 78 злополуки с 19 загинали и 113 ранени. Спрямо същия период на 2005г. са намалени злополуките 19 бр.,загиналите с 5 и ранените с 61.
Следват злополуките при “Блъскане в препятствие на пътя и извън пътя”/в дърво,в стълб, в предпазна ограда/ За периода са отчетени 51 ПТП с 14 загинали и 52 ранени участника. Сравнено с настъпилите ПТП за миналата година от този вид се констатира увеличение на произшествията с 12 бр., на ранените с 6. и на загиналите с 5 бр.
Настъпилите ПТП с участието на пешеходци. за отчетния период на 2006г са 67 бр. с 13 загинали и 56 ранени пешеходеца. Сравнено с блъснатите пешеходци през същия период на миналата година се констатира намаление на произшествията с 18 бр., на ранените с 23 и на загиналите пешеходци със 4 бр.
Несъобразената и превишена скорост като нарушение на водача е водеща при злополуките с пострадали граждани. За 8-те месеца на тази година са настъпили 124 ПТП с 34 загинали и 148 ранени,а през същия период на 2005г.техния брой е бил 123 с 22 загинали и 152 ранени т.е.констатира се увеличение по тази причина с 1 бр при ПТП с 12 бр. при загиналите ,а се отчита намаление с 4бр при ранените .
При неспазване на предимство са регистрирани 36 ПТП с 4 загинали и 41 ранени. Сравнено с произшествията по тази причина през миналата година се отчита намаление и по трите показателя; Намален е е броя на ПТП с 10 бр., на загиналите с 3 гражданин и на ранените с 13 бр.
Управлението на МПС след употреба на алкохол е довело до 23 тежки ПТП с 7 загинали и 23 ранени, при 28 ПТП за същия период на миналата година с 9 загинали и 40 ранени граждани. Констатира се намаление и по трите показателя; ПТП са намалели с 5 бр. ,загиналите граждани са с 2 по-малко и ранените са с 17 граждани по-малко.
Анализът на ПТП показва че, голяма част от ПТП са в резултат на груби нарушения и демонстративно незачитане на правилата за движение.
Също така е недостатъчна квалификация и непознаване на опасностите в движението от водачите на МПС, както и остарелия автомобилен парк.

За подобряване на ПТО контролните органи препоръчват следното:
1. Необходим е правилен избор на скоростта на движение в зависимост от състоянието на водача,състоянието на МПС, на пътните условия ,интензивността на движението и други непрекъснато променящи се елементи на пътната ситуация.
2. Само при пълна сигурност да се навлиза в лентата за насрещно движение . Тя е зона с повишена опасност.Секундите спестени с рисково изпреварване ,може да струват човешки живот.
3. Спазвайте максимално допустимите скорости в населено и извън населено място.Предвдливо се движете с по-малка скорост, особено в рисковите участъци, където с внезапно пресичане могат да ви изненадат деца или възрастни пешеходци.
4. Поставяйте предпазните колани. Голяма част от загиналите водачи и пътници при удари на автомобила в дървета или преобръщания биха оцелели, ако не бяха пренебрегнали коланите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |