В новините
 
14.09.2006 15:58   Новината е видяна 3684 пъти
Необходими са критерии за измерване на напредъка на малкия и среден бизнес
„Българското правителство трябва да изработи критерии за измерване на напредъка на малкия и среден бизнес, за да отчете правилно резултатите от вложените инвестиции”, заяви днес в Слънчев бряг председателят на Европейския съвет по дребен бизнес и прдприемачество и преподавател в Кингстън Юнивърсити проф. Дейвид Смолбоун.

Проф. Смоулбоун е сред лекторите на международната конференция „Предприемачеството в обединена Европа-предизвикателства и възможности”, която се провежда до 17 септември в станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг.

Сред лекторите е и проф. Богдан Пиясецки от Университета на Лодз , Полша, който предупреди българските собственици на малки и средни фирми за опасностите, които ги очакват след влизането на страната ни в ЕС, изхождайки от опита на Полша. Това са засилената безработица, масовата имиграция на млади хора, която води до липса на квалифицирани кадри и фалита на множество фирми, предизвикан от невъзможността да се спазят изискванията на ЕС за малкия бизнес.

Друг голям проблем, с който се е сблъскала Полша е загубата на руския пазар, който е поемал 70 % от износа на страната.
Според г-н Пиясецки в средносрочен план за България ще има и положителни промени-ще се повишат заплатите, българският бизнес ще излезе на нови и по-големи пазари, ще нарасне производителността, ще се подобри и качеството.

Председателят на Организационния комитет на конференцията проф. Кирил Тодоров-от Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството и преподавател в Института за развитие на предприемачеството заяви, че един от основните проблеми на малкия и среден бизнес в България в момента е това, че 90% от фирмите се управляват от предприемачи, а не от професионалисти.
Той подчерта, че след влизането ни в ЕС 75% от едноличните търговци ще се сблъскат с проблеми, които могат да ги доведат до фалит.
Това са високите изисквания за стандарт в ЕС, нарастването на конкуренцията, излизането на бизнеса на светло и мултикултурните различия.

Добрите страни на присъединяването на България към Евросъюза за малките фирми са възможността за обмяна на ноу-хау, новите и по-големи пазари и връщането на част от капиталите чрез завръщането на бизнеса на успели българи в родината.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |