В новините
 
26.09.2006 20:10   Новината е видяна 3960 пъти
16 области пилели парите за наводненията
1 956 000 лв. отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през 2004 и 2005 г. са потънали в общините, като нито са използвани за целта, нито са върнати на постоянната комисия по бедствията и авариите към МС. Общо неусвоени за 2005 г. са 2 773 000 лв., като 907 000 обаче са възстановени обратно. За 2004 г. неизползвани са 315 000 лева, от които 225 000 лева са дадени обратно на комисията. Не е ясно какво е станало с разликата от 90 000 лв. За 2004 и 2005 г. на общините са дадени 129 549 000 лв. за преодоляване на щетите от наводненията и големи производствени аварии. Това съобщи Димитричка Христова шеф на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя представи извънплановите вътрешни одити на 256 общини и 23 областни административни центрове за периода 1 януари 2004 г. - март 2006 г.
През 2004 г. и 2005 г. в 16 области са констатирани нарушения. На прокуратурата са предадени 13 доклада с данни за далавери при усвояването на средствата, предоставени за предотвратяване и ликвидиране на последиците от бедствията и производствени аварии в общините през м.г. За 2005 г. докладите са за общините: Камено и Приморско, област Бургас, Грамада, област Видин, Севлиево, област Габрово, Ракитово, Велинград, Белово, Панагюрище в област Пазарджик, Ветово и Ценово, област Русе, община Силистра, община Търговище и Столична община.
За 2004 г. има 4 доклада за нарушения в общините Айтос Бургаско, Грамада Видинско, Генерал Тошево - област Добрич и Ракитово Пазарджишко.
"Най-честите нарушения в усвояването на средствата за ликвидиране на последиците от стихийните бедствия и крупни производствени аварии са по отношение на процедурите за обществени поръчки." Има случаи на авансово платени строителни и монтажни работи, които не са изпълнени. Освен това на места са изплатени повече средства от необходимите за свършената работа. Друго констатирано нарушение е ремонт на обекти, които не са пострадали от наводненията. Например във Велинград са били ремонтирани две улици, които не са били разрушени от водната стихия. Освен това има и неусвояване и невъзстановяване на отпуснати средства. В някои от общините, където е констатирано това нарушение, средствата са върнати по време на проверката.
"Няма систематизация на видовете нарушения. Най-много са административните. През 2004 г. излезе подобен доклад на Сметната палата, в които нарушенията бяха много добре систематизирани. Може би двата - този на финансовата инспекция и другия - на палатата за по-миналата година трябва да се сравнят", каза за "Монитор" Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на сдружението на общините.
По думите на шефката на Агенцията за държавна финансова инспекция Гинка Драганинска за нарушенията в някои случаи виновни са кметовете, зам.-кметовете и отговорните за усвояването на парите.
3 одитни доклада за нарушенията с отпуснати средства от постоянната комисия по бедствия и аварии към МС вече са представени на министъра на бедствията и авариите Емел Етем.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |