В новините
 
29.09.2006 19:08   Новината е видяна 5525 пъти
Български филми отличени на Балканския кинофест
Руският филм „Враните за теб”, чийто сценарист и режисьор е Светлана Биченко, спечели наградата на община Несебър на седмия Балкански кинофестивал „Арт Амфора”.
Поредното издание на фестивала, който се провежда под патронажа на президентшата Зорка Първанова, ще се закрие днес /29 септември/ от 18.00 ч. в Конферентен център „Несебър” с тържествена церемония по награждаване.
36 игрални и документални филми от Хърватия, Германия, Дания, Италия, Швеция, Русия, Финландия, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, България и др.,се състезаваха в конкурсната програма. Филмовите продукции бяха разгледани в четири категории - игрални филми и тв драми, телевизионни програми, документални и научно-популярни филми и анимации. Творци и ръководители на кино и телевизионни компании от Балканския полуостров и Европа оценяха кинолентите. Председател на международното жури бе българският кинорежисьор Мариана Евстатиева – Биолчева.
Руският документален филм „Пътят към дома”, който третира проблеми на тийнейджъри, пристрастени към наркотици, бе отличен в категория „документални филми”. Статуетката в раздел „игрални филми и тв драми” бе присъдена на филма „Вало” – Финландия. Кинолентата на Кайа Юуриккала наподобява Дикенсовите истории за храбри деца, за силата на приятелството и за важността да вярваш в себе си. „Малкият Амадеус” на Винфрид Дебертин, Германия, получи ”Арт амфора” за анимационен филм. За телевизионна програма приза се връчва на италианската „Хит наука”. Програмата е експериментален формат, при който се използват видеоклипове, чрез които на деца на възраст от 9 години нагоре науката се представя по подходящ начин. „Хит наука” е програма за взаимната връзка между анимация, видео клипове и телевизионно студио.
Детско жури, с председател 13 годишната Божана Иванова, връчи своя награда на българския филм на Димитър Шарков „Снежко”. Филмът проследява как дете от приют за сираци се стреми да се приспособи към съвместен живот с новите си родители. Специалната награда на Съюзът на българските филмови дейци бе присъдена на филма на Нешка Робева и Андрей Филипов „Нито дъх”, а „Малкият татко” – Дания, грабна отличието на Държавната агенция за закрила на детето. Тв програмата „Интелектуални олимпиади” – Казахстан получи наградата на Руския културно-информационен център.
Диплом за сценарий се присъди на документалния филм „Ден шести” – България, с режисьор Олег Иванов и сценарий Ралица Филипова, а немският сериал „Високите сини води” получи диплом за изключителни операторски ефекти.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |