В новините
 
10.10.2006 15:18   Новината е видяна 3709 пъти
В София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново избират младши експерти за администрацията с онлайн конкурс
Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев представи пред студенти от Софийския университет как ще се участва в първия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация.

Конкурсът ще се проведе от 13 до 17 ноември с поредица от тестове в компютърни зали в София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

С него ще се създаде база данни от млади и високообразовани хора, които имат желание да работят в администрацията, и ще отпадне необходимостта от провеждането на голям брой процедури при обявяване на свободна позиция.

Ръководителите на отделните институции ще имат възможността директно да избират кандидати за работа сред успешно преминалите изпита, обясняват от ведомството на Василев.

Регистрацията за участие в конкурса става от 10 до 23 октомври на сайта на министерството - MDAAR.government.bg. Там всеки кандидат получава личен идентификационен номер и парола, които ще използва при явяването на изпита.

Изпитът също ще протича изцяло по електронен път. Решаването на въпросите от тестовете ще се извършва в реално време със специален софтуер, а резултатите ще се показват на екрана непосредствено след приключване на препитването.

Изискванията към кандидатите за участие в конкурса са да имат завършено висше образование със степен бакалавър или магистър или завършен колеж със степен специалист. Не е необходимо да имат професионален стаж.

Изпитните тестове са два вида - основен и специализиран.

Основният е задължителен за всеки кандидатстващ за длъжността младши експерт в държавна институция и има за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи.

Кандидатите ще бъдат препитвани за историята и институциите на ЕС и процесите на евроинтеграция, ще отговарят и на въпроси за проверка на общата езикова култура.

Специализираният изпит не е задължителен. На него могат да се явят желаещите да бъдат оценени знанията им в определена специализирана област: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, английски, френски или немски език.

Успешното представяне в този тест носи предимство при класирането на кандидата и при подбора от страна на администрациите, които искат да ползват резултатите от централизирания конкурс за заемане на конкретна позиция.

За основния изпит е разработена база данни от над 700 въпроса, а за всеки специализиран тест - по 150 въпроса.

От тях на основния тест ще се паднат 60, които трябва да бъдат решени за 1 час. Специализираните тестове ще включват 30 въпроса, с които кандидатите трябва да се справят за 45 мин.

Резултатите от изпитите ще са валидни една година, като на всеки три месеца кандидатите ще трябва да потвърждават по електронен път дали все още желаят да останат в базата данни.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |