В новините
 
09.10.2006 15:26   Новината е видяна 4073 пъти
Публикуваното досие на Марков било фалшификат
"Публикуваното досие в днешната преса е менте. Всичко е менте. Това са същите неща, които извадиха за мене преди 17 години. Да си гледат работата". Това беше коментарът на кандидат-президентът и лидер на партията "Ред, законност и справедливост" Георги Марков пред "Всеки ден". В днешния брой на "Монитор" пише, че бившият конституционен съдия е бил "идейно убеден" агент и е сътрудничил "с желание" на Второ главно и Шесто управление на Държавна сигурност.

Под достойноството ми е да говоря с психопати и убийци на СДС, категоричен е Георги Марков. Не съм толкова глупав, че да ги коментирам, допълни той. Като видите някъди мой подпис, ми се обедете - това са неща, които са направени без мое участие, заяви още кандидатът за държавен глава.

Аз съм единственият народен представител от Великото Народно събрание, който през 1990 година изпълни решението на това Народно събрание и заедно с председателя на нашата парламентарна група Стефан Савов в присъствието на Румен Данов, тогава заместник- председател на комисията по досиетата, отидохме в МВР и досието ми бе публично извадено, допълни Марков. В него няма нищо, то е във Второ управление. Аз не съм давал съгласие да се прави досие, да не говорим за наличието на мой подпис, каза още той .

Бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов беше категоричен пред "Всеки ден", че групата на Иван Костов иска да провали Георги Марков. От вестникарска страница не може да се направи експертиза дали публикуваното досие е фалшификат или оригинал, обясни Иванов. От гледна точка на моята квалификация като оперативен работник тези документи са под всякаква критика - или колегите са работили много лошо, или че са съставени по-късно неграмотно, обясни Иванов.

Много е съмнителна е цялата работа - вербуван е през 1972 г. според документите и изключен в началото на 1976 г. с мотив, че е завършил висшето си образование, коментира Иванов. Този мотив е точно в обратна посока, ако става дума за истински агент, категоричен е той. Според него със завършването на висшето образование съответният агент вече има по-висока квалификация, разширяват се възможностите му за контакти и за работа и няма причина да го изключват.

Бившият заместник-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов заяви пред "Всеки ден", че е получил личното дело на агент Николай по пощата. То е било анонимно. Самият Константинов не си спомня кога точно е получил информацията. Той обаче е категоричен, че делото е автентично. Според него обаче данните не са държавна или служебна тайна. Делото не е класифицирана информация според решение на Народното събрание от 1994 г., твърди Константинов. Друг бил въпросът защо нито Жан Виденов, нито Иван Костов, нито Симеон Сакскобургготски са изпълнили това решение на парламента. Той призова кандидат-президента Георги Марков да се оттегли от участие в изборите. Бившият зам.-шеф на ЦИК благодари и за мнението на Димитър Иванов. Според Константинов той е прав за това, че доста неграмотни хора са работели в Държавна сигурност




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |