В новините
 
10.10.2006 16:07   Новината е видяна 3512 пъти
Несебърски предприемач предлага да се създаде фонд “Паметници на културата”
Да се създаде държавен фонд “Паметници на културата”, защото в момента няма осигурено целево финансиране за поддръжка на тези сгради с обществена и национална значимост. Средствата във фонда могат да се събират от минимални отчисления от данък сгради, който постъпва в държавния бюджет. Това предлага инж. Христо Христов от Несебър. Той е един от първите и най-големи строителни предприемачи в Несебър и представлява строителния бранш в курортния район като член на Областния съвет на Българска строителна камара.
По действащия Закон за паметниците на културата и музеите,
всички сгради паметници на културата са под закрилата на държавата, независимо каква е собствеността им - държавна общинска или частна. Според този закон обаче, средствата от държавния бюджет за дейността по опазването на паметниците на културата се разпределят от министъра на културата . Всеизвестно е, че министерството на културата няма финансов ресурс за осъществяването на такава дейност, коментира инж. Христов.
Практиката показва, че тези сгради масово са оставени от собствениците си да се рушат, за да бъдат издигнати впоследствие на тяхно място нови, понеже новото строителство излиза значително по-евтино от една реставрация, допълни инж. Христо Христов. Според него е необходимо да бъде създаден икономически механизъм от държавата чрез субсидиране или преференциални кредити за реставрационни ремонти на сградите паметници на културата, за да имат техните частни собственици икономически стимул и интерес да ги възстановяват.
Ако сегашната практика не бъде пресечена, ще изгубим голяма част от националното си архитектурно и културно богатство, е позицията на инж.Христов. Той е бил дългогодишен зам.директор и директор на “Благоустройство и комунално строителство”-Несебър, сега упрявлява една от най-големите строителни фирми в Несебър и Южното Черноморие, която изгражда модерни ваканционни комплекси, обществени и жилищни сгради.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |