В новините
 
14.10.2006 07:59   Новината е видяна 3851 пъти
Горещи точки за инвестиции са Варна, Бургас и Пловдив
Големите очаквания на продавачите на жилища за рязък скок на цените на имотите заради влизането на България в ЕС няма да се оправдаят. Догодина цените на жилищата у нас ще се задържат около сегашните нива, а на панелките и старото строителство дори ще тръгнат надолу.

Това прогнозираха вчера участници в европейския конгрес на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI) и 12-ата конференция на Централноевропейската мрежа на Асоциациите за недвижими имоти (CEREAN), които се състояха в столицата.
Основната причина за тази прогноза е, че предлагането вече изпреварва търсенето. До края на тази година на пазара само в столицата ще бъдат завършени около 2 млн. кв. м, или около 20 000 нови апартамента. В същото време други 380 000 кв. м жилищна площ стоят непродадени още от миналата година.
По данни на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в момента цените на панелките и нереновирани апартаменти варират между 380 и 500 евро за кв. м. Жилище от средния сегмент в София, Варна, Бургас и Пловдив се купува между 500 и 900 евро за кв. м. Цените на качествените апартаменти започват от над 900 евро, като само за някои изключителни имоти в столицата квадратният метър може да стигне до 2000-2200 евро.
"Занапред ще се котират главно проекти с добра локация, в благоустроен район и качествено строителство. Това се отнася както за жилищните имоти, така и за апартаментите от типа "втори дом", заяви шефът на компанията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев.
Хладен душ върху очакванията за свръхпечалба от български имоти изля и британският тв канал "Channel 4". Той огласи класация на 20-те най-популярни места за инвестиране в недвижимост в Европа. На първо място е Румъния, а България изобщо не е спомената. Според изчисленията на британците, ако днес в Румъния в имот се вложат 100 000 лири, след 10 години възвръщаемостта ще е 500%. След Румъния се нареждат Полша, Португалия и балтийските страни, а на последните места са Кипър, Испания и Италия с 250% възвръщаемост.




Според създателите на класацията пазарът на имоти у нас е станал твърде несигурен, за да правят каквито и да било прогнози. Освен това презастрояването на курортите е намалило стойността на България като добро място за инвестиране.
И през следващата година хит на имотния пазар ще бъдат офисите. Атрактивни се очаква да бъдат също инвестициите в балнеоложки центрове и в индустриална собственост. Според анализите на "Елта консулт-CBRE" за първото полугодие се отчита 35% ръст на инвестициите в имоти извън столицата. Горещи точки са Варна, Бургас и Пловдив. След тях се класират региони като Стара Загора и Велико Търново.

----- ВЪЗМЕЗДИЕ----------
Има вероятност собствениците на опасни сгради, без значение дали става въпрос за стари, неподдържани здания или за нови строежи да бъдат наказвани със затвор. Идеята е това да стане чрез прецизиране на Наказателния кодекс, обяви вчера зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Според него местната власт трябва да затегне строителния контрол и издаването на разрешенията за строеж. Общините трябва да направят преглед на съществуващия сграден фонд и опасните сгради, които не могат да бъдат ремонтирани, да се съборят.
Обмисля се също вариант с изменения в Закона за устройство на територията да се разширят правомощията на регионалния министър и занапред той да одобрява разрешенията за строеж в курортите с национално значение. Сега в тези зони местната власт съгласува с министъра само устройствените планове.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |