В новините
 
26.10.2006 11:45   Новината е видяна 3859 пъти
ГЕРБ пита екоминистерството, защо липва информационна кампания за НАТУРА 2000
Областният координатор Димитър Николов се позовава на Закона за достъп до обществена информация


Заявление за достъп до обществена информация изпрати днес до министъра на околната среда и водите Джевджет Чакъров областният координатор на сдружение ГЕРБ Бургас Димитър Николов, съобщиха от пресцентъра на сдружението.
Запитването е по повод липсата на информационна кампания сред обществеността във връзка с влизането в сила от 2007 г. на европейската програма “НАТУРА 2000” в България. Към 1 януари догодина, България трябва да е представила пред Европейската Комисия списък на българските места, които да бъдат включени в мрежата от защитени зони. За всяка една такава зона ще бъде издадена индивидуална заповед от министъра на екологията, с описание на границите, забраните и ограниченията на дейности там.
Част от работата по проекта са възложени на най- големите неправителствени природозащитни организации в страната “Българско дружество за защита на птиците” и “Зелени Балкани”. Тяхната работа е свързана с научните изследвания и изготвянето на проектосписък на защитените зони.
Според Николов обаче, липсва каквато и да е информационна разяснителна кампания от страна на министерството, още повече, че между 20 и 35 % от територията на България ще се превърне в такава зона.
“Хората трябва да са осведомени за това, дали земите им стават част от НАТУРА 2000, за да планират бъдещето на имотите си. Те трябва да научат преимуществата на програмата, защото липсата на информация води до опасения и оставя усещането за непрозрачност”, смята Николов.
От ГЕРБ Бургас питат министър Чакъров кои институции и по какъв начин ще управляват процесите върху българските зони, които попадат в епропейската екологична мрежа “Натура 2000”, както и възложено ли е провеждането на мащабна кампания за запознаване на населението с целите и задачите на проекта и ако е налице такова обстоятелство, какви са параметрите на споразумението и коя организация е ангажирана.
Как МОСВ ще осигури обществен достъп до процедурите по определяне на забраните и ограниченията в зоните от “Натура 2000” и обсъждането на предвидените обезщетения за собствениците на имоти в тях, питат още екоминистърът.
До момента в офиса на ГЕРБ в Бургас има над 45 запитвания от частни собственици, които искат информация за проедурите в “НАТУРА 2000”.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |