В новините
 
27.10.2006 13:36   Новината е видяна 4095 пъти
Десети юбилеен Международен ден на Черно море
Тази година се навършват 10 год. от подписването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море .
На срещата в Истанбул през 1996 г. на министрите на околната среда на България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна, 31 октомври е обявен за ден на Черно море с цел де се привлече вниманието на обществото върху усилията за опазване на Черно море. Стратегическият план е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 мил. души от 6- те държави, населяващи крайбрежието.



Проучване на общественото мнение, проведено по инициатива на Проекта за възстановяване на черноморската екосистема на ГЕФ-ПРООН в крайбрежни населени места на шестте черноморски държави, показва, че бездействието на правителствата е основната пречка за подобряване екологичното здраве на Черно море. Така смятат 40% от анкетираните, а 26% от тях са готови лично да подкрепят петиция, настояваща за по-решителни мерки от страна на държавата в прилагането на политиката за опазването на Черно море.

Над 90% от анкетираните жители на крайбрежни градове и села са на мнение, че чистотата на Черно море е от огромно значение лично за всеки от тях, а над половината от участниците в проучването определят въпроса като много важен. Почти 80% от анкетираните изразяват готовност да отделят малко средства за подобряването на околната среда по Черноморието. Различни са мненията за това колко замърсено е Черно море. Около 46% от анкетираните смятат, че морето е замърсено частично и на местам други 19% са на мнение, че то е най-замърсеното море на Европа, а 6% отбелазват, че морето се е възстановило донякъде в сравнение с преди.

След критичния период от началото на 90-те години на миналия век учените отбелязват някои признаци на подобрение и възстановяване. Въпреки това те предупреждават, че екосистемата на Черно море си остава силно уязвима на въздействия като замърсяване, свръхулов на риба и неустойчиво развитие на крайбрежието. Проучването бе проведено през месец юли т.г. с помощта на доброволци от екологични организации от шестте черноморски държави: България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Те интервюираха 400 произволно избрани жители на крайбрежието и обобщиха резултатите в рамките на инициатива на Проекта за възстановяване на черноморската екосистема, финансиран от Глобалния екологичен фонд чрез Програмата за развитие на ООН.

Целта на проучването е да повиши обществената ангажираност с проблемите на Черно море във връзка с десетата годишнина от подписването на Стратегическия план за действие възстановяване и опазване на Черно море и юбилейния десети Международен ден на Черно море 31 октомври 2006г. Проучването потвърди необходимостта от спешни и ангажирани действия на национално и регионално ниво за спасяването на Черно море и неговите уникани преродни дадености.

Не е нужно да си учен, за да разбереш, че способността на Черно море да се възстановява от замърсяването е близо до критичната си граница. Ако тя бъде премината, може да настъпят необратими промени, които да преобразят живота на целия регион и милионите хора, които живеят в него. Векове наред хората са черпали от ресурсите на морето и то се е грижело за тях. Сега е техен ред да се погрижат за него. Една четвърт от участниците в анкетата смятат, че основна пречка пред прилагането на дейности за опазването на Черно море е слабата осведоменост на хората за същността на проблемите му.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |